19 maart 2018

Doodsvijanden (nieuws, 2018)

Felix Thijssen voltooit 'filmische thriller'


Al een tijd niets meer over of van Felix Thijssen gehoord. Zijn laatste spannende boek dateert al weer van 2012. Aangezien de auteur al enkele decennia de pensioengerechtigde leeftijd is gepasseerd, zou je kunnen verwachten dat hij het rustiger aan is gaan doen en de pen heeft neergelegd. Niets is minder waar: sinds enkele dagen is zijn nieuwste thriller Moordfilm verkrijgbaar.


Bij uitgeverij Boekscout is vrijdag 16 maart de thriller Moordfilm verschenen. De schrijver ervan is Gouden Strop-winnaar Felix Thijssen, maar eigenlijk is het boek een coproductie. Het verhaal is bedacht door de in 1939 geboren Wim 'Bill' van Roosmalen, oud-directeur/grootaandeelhouder van het filmverhuurbedrijf Gofilex. Schrijven was zijn hobby. Van zijn hand verscheen de biografie Mijn leven met film. De publicatie van Moordfilm was een droom van Van Roosmalen, maar die heeft hij  niet zien uitkomen. Hij overleed in 2012. Felix Thijssen, die bevriend was met de filmdistributeur, heeft de misdaadroman voltooid.

Het verhaal speelt zich af in de filmwereld. De tekst op de achterflap luidt: De bioscooppremière is een daverend succes. Hun nieuwste speelfilm belooft een internationale tophit te worden. Redding voor Samson Producties dat in zwaar weer is beland. Maar de vreugde over dit schot in de roos slaat nog dezelfde feestavond om in ongeloof en verbijstering als de oudste van de twee producenten in elkaar zakt.
Zijn jongere zakenpartner, John, hoort het donderen wanneer een bevriende rechercheur hem laat weten dat het hier niet gaat om een hartverlamming, maar om moord.
In het spoor van de bevriende rechercheur graaft John door het verleden van wijlen zijn mededirecteur. Stuit daarbij op doodsvijanden en potentiële daders als ook op een omgebracht slachtoffer van verkrachting.
Zijn speurtocht ontrafelt niet alleen het mysterie achter de moord, maar mondt tevens uit in een dodelijke wraakactie.

Een fragment uit het boek:

In de menigte is het niet moeilijk om anoniem te blijven. Duizend gasten praten en drinken, stemmen, gelach, muziek. Je bent niemand, je kijkt en luistert, waakt over de details. De lijfwacht wordt aangeklampt en meegenomen door een politieagent. Je doelwit slentert de zaal in, achter de vrouw aan. Ze wacht hem op, halverwege het zijpad.
Heimelijk gefluister en geknik, als verliefde pubers. De vrouw blijft staan, neemt een glas champagne van een passerend dienblad. De man wandelt langs de zaalwand naar de gang naast het toneel.
Pet op, en snel. Je bent er en mompelt een excuus als hij de deur opent. De man knikt afwezig en gaat voor je uit de gang in.
Nu. Deur dicht, de spuit, de dop van de naald. Twee meter, drie meter. De man hoort je en lijkt een seconde te aarzelen, maar de naald gaat door de smokingstof voordat hij zich kan omdraaien en je drukt de spuit leeg. Je brein wil iets zeggen, dit is wat je verdient, en waarom. Je mond zwijgt.
De man slaakt een zwakke kreet en valt voorover.
Je steekt de spuit weg. Hoort de deur en rent langs de kleedkamers naar de nooduitgang.
Je staat in de koele nachtlucht. Je voelt niks. Leegte. Er is geen maan.

Felix Thijssen is een van Nederlands meest succesvolle thrillerauteurs. Bekroond met de Gouden Strop - en in België met de Diamanten Kogel - onder meer voor zijn Max Winter serie. Hij woont in het Franse St Germain de Calberte, waar hij met zijn vrouw Fe Mylène de vakantieboerderij La Garde runt.

Bron: Boekscout.nl

Geen opmerkingen: