24 maart 2018

Vader van Bernie (nieuws, 2018)

Thrillerschrijver Philip Kerr overledenDe Schotse thrillerauteur Philip Kerr is vrijdag 23 maart op 62-jarige leeftijd overleden. Hij leed aan kanker. Zijn uitgever heeft het heengaan van de schrijver, bekend van de creatie van speurder Bernie Gunther, bevestigd, meldt The Guardian.

Philip Kerr schreef een aantal historische thrillers die zich afspelen in Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog en de periode van de Koude Oorlog. Veel collega's hebben inmiddels gereageerd op de dood van Kerr. Ian Rankin reageerde via Twitter: 'Ik ben verdoofd door dit nieuws. Kerrs thrillers over Bernie Gunther zijn bijzonder, een combinatie van briljant onderzoek en prachtige stijl met een geloofwaardige held.'

De auteur zag zichzelf 'een beetje' als een impressionistische schilder, zei hij in een interview met de GPD uit 2008. 'De grote historische lijnen schets ik uit de losse pols. De details zijn de kleine vlekjes op het doek. Stuk voor stuk betekenen ze niets, vallen ze bijna niet op. Pas als je een paar passen naar achter zet en nog eens kijkt, zie je pas het plaatje dat de schilder je wil voorschotelen. Het komt dus allemaal aan op die kleine vlekjes, de details, maar dat mag niet opvallen. Als ik te veel feiten wil droppen, zit dat mijn verhaal in de weg. Maar als je ze achteloos door je verhaal heen strooit, gaat het pas echt leven.'

Kerr, die meer dan dertig boeken schreef, waaronder twaalf Gunther-delen, standalone thrillers en non-fictie, was getrouwd met schrijfster Jane Thynne, met wie hij drie kinderen had. Zij schreef op Twitter: “RIP beloved Philip Kerr. Creator of the wonderful #BernieGunther. Genius writer and adored father and husband. 1956-2018.”

De schrijver die in de Schotse hoofdstad Edinburgh was geboren, studeerde rechten voordat hij copywriter werd voor een aantal reclamebureaus. Zijn eerste boek, March Violets, kwam uit in 1989. Het was ook het eerste boek waarin Gunther voorkwam. Kerr schreef ook een aantal kinderboeken onder de naam P.B. Kerr.

Lees hier het interview met Kerr uit 2008.

Bron: The Guardian Foto auteur: Ed Lederman1 opmerking:

Unknown zei

Damn. Hij zal gemist worden, iconische schrijver.