11 maart 2018

Wordt verwacht 432 (nieuws, 2018)

In Reykjavik zijn de mensen in rep en roer


Goed nieuws voor de fans van Arnaldur Indriðason, u kent hem wel die IJslandse thrillerauteur met een streepje door de d van zijn achternaam. Over twee maanden komt er een nieuwe thriller van hem uit, tegelijkertijd met een boek over de belangrijkste locaties die in het werk van de schrijver voorkomen.


Valkuil, dat op 8 mei bij uitgeverij Q verschijnt, kan min of meer bestempeld worden als een oorlogsthriller. Het verhaal begint in Finland. Daar wacht een jonge IJslandse vrouw op haar geliefde. De twee willen per schip naar IJsland terug, om de oorlog te ontvluchten die zich nu tot de noordelijke landen heeft uitgebreid. Haar verloofde komt echter niet opdagen.

Een paar jaar later heeft de Tweede Wereldoorlog een hoogtepunt bereikt en is IJsland bezet door geallieerde troepen. In de hoofdstad Reykjavík is de bevolking in rep en roer, omdat aan het strand van Nauthólsvík een lichaam is aangespoeld. Niet veel later wordt een jongen aangevallen achter een legerkroeg en wordt een vrouw die veel contacten heeft onder militairen als vermist opgegeven. Rechercheur Flóvent en Thorson van de militaire politie volgen tegenstrijdige en gevaarlijke sporen die volgens de uitgeverij naar een gruwelijke ontknoping leiden.

Valkuil is, als we goed geteld hebben, de zeventiende thriller van Arnaldur Indriðason die in Nederlandse vertaling verschijnt. Indriðason (Reykjavik, 1961) is naast schrijver ook historicus. Hij is winnaar van de Martin Beck Award (voor de beste thriller in Noord-Europa) en de CWA Gold Dagger Award (de grootste prijs voor het spannende boek). Van Indridasons boeken zijn wereldwijd elf miljoen exemplaren verkocht.

Op dezelfde dag dat Valkuil verschijnt, wordt ook het boek Het IJsland van Indridason op de markt gebracht, geschreven door Alexander Schwarz. Het boek neemt de lezer mee naar belangrijke plekken die in Indriðasons boeken voorkomen. Schwarz, kenner en persoonlijke vriend van Arnaldur Indriðason, gidst hem door Reykjavík en neemt hem mee op reis naar het meertje Kleifarvatn, de Westfjorden, de gletsjervulkaan Snæfellsnes, het nationale park Þingvellir, de Blue Lagoon, de oude militaire basis bij Keflavík en uiteraard de onheilbrengende berg Harðskafi in het Oosten, daar waar het zich het grote drama rond speurder Erlendur en zijn broer in die nietsontziende sneeuwstorm afspeelt.

Deze 'reis door IJsland' wordt aangevuld met foto’s van nu en toen, uitspraken van de auteur zelf en historische en actuele achtergrondinformatie over Reykjavík en IJsland.

Geen opmerkingen: