05 maart 2018

Mortuarium (nieuws, 2018)

Het afscheidsbriefje in de maag


De Amerikaanse thrillerschrijver Brad Meltzer gaat wat research betreft niet over één nacht ijs. Hij doet altijd uitvoerig onderzoek voor zijn thrillers. Zo is de lezer dankzij zijn inspanningen meer te weten gekomen over tunnels onder het Witte Huis en het verborgen labyrint onder het Capitool. Voor zijn nieuwste thriller The Escape Artist deed Meltzer een ontdekking die hem nog lang zal bijblijven.


Ruim drie jaar geleden kreeg Brad Meltzer toegang tot de Dover Air Force Base in Delaware. Het complex doet dienst als mortuarium. Maar het is niet zo maar een mortuarium, hier worden slachtoffers gebracht van zaken die met veel geheimen zijn omgeven of gebeurtenissen die een enorme impact hebben gehad. Na '9/11' werden hier de slachtoffers van de aanslag op het Pentagon naartoe vervoerd. Hetzelfde gebeurde met de astronauten van de spaceshuttle Columbia die crashte bij terugkeer naar de aarde. Ook werden de stoffelijke resten van meer dan 50.000 soldaten en CIA-agenten die stierven in Vietnam, Afghanistan en Irak of op andere, geheime locaties naar de luchtmachtbasis overgebracht.

'De mensen daar hebben kennis van details over geheime missies die niemand anders ter wereld ooit te weten zal komen', schrijft Brad Meltzer in een artikel in de Washington Post. 'Dover is een plaats met meer geheimen dan jij je kunt voorstellen. Een perfect decor voor een thriller.'

Meltzer stelt dat hij diep onder de indruk raakte van het respect dat de medewerkers op de luchtmachtbasis aan gesneuvelde militairen betonen. 'Wanneer het stoffelijk overschot van een soldaat terugkeert, stellen kunnen de mortuariummedewerkers alles in het werk om zijn hand te reconstrueren zodat een rouwende moeder die nog een keer kan vasthouden. Voor hen is werken met een prothese uit den boze.'

Gedurende zijn research hoorde Meltzer iets wat hij nooit zal vergeten. Tegenover een medewerker van het mortuarium vertelde hij over de plot van zijn boek en hij vroeg zich af of een mens een boodschap kan verbergen in zijn lichaam voordat hij sterven. 'De patholoog zei dat als je aan boord bent van een vliegtuig dat gaat crashen en je schrijft een briefje en slikt dat door, dat de menselijke maag genoeg sappen bevat om te voorkomen dat de notitie bij brand verloren gaat.' Volgens de medewerker is dat 'de ultieme boodschap in een fles'. De medewerker had het zelf een keer meegemaakt, na 9/11. Pathologen waren bezig met de lichamen van de slachtoffers van de aanval op het Pentagon en vonden in de maag van één van hen een briefje.

Tot de dag van vandaag wil de patholoog niet vrijgeven wat er op het briefje stond. Meltzer: 'Ik heb dat te respecteren.' De auteur schreef vervolgens zijn thriller over een patholoog op de luchtmachtbasis. In het eerste hoofdstuk vindt hij een notitie, gemaakt door een slachtoffer van een vliegramp.

Bron: The Washington Post


Geen opmerkingen: