21 maart 2018

Afrekenen met clichébeeld (nieuws, 2018)

Schrijfster Ina Bouman overleden


Schrijfster Ina Bouman is zondag 18 maart op 81-jarige leeftijd overleden. Dat heeft het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM) op zijn Facebookpagina bekendgemaakt. Bouman is 81 jaar geworden.

Clazina Bouman werd op 27 mei 1936 geboren en was werkzaam als journaliste. In 1957 leerde zij in Amsterdam dichter Hans Andreus kennen. Ze trouwden op 23 september 1958. Ze verhuisden naar Laren en via Blaricum naar Eemnes. Ze kregen twee kinderen. Eén ervan overleed jong. In 1961 scheidden ze.

In 1985 debuteerde Bouman met Dames aan de Maas, dat door haar uitgever werd geafficheerd als ‘feministische thriller’. Hoofdpersoon is de onafhankelijke en geëngageerde journaliste Jos Welling. Boumans thrillerdebuut boek speelt zich af rond een sekte die de dekmantel vormt voor moord en terreur. De pers sprak van een ‘verbluffend debuut’. Dat had onder andere te maken met het feit dat Ina Bouman radicaal afrekende met het clichébeeld van hoe een vrouwelijk personage zich in een roman dient te gedragen en de vanzelfsprekendheid waarmee de hoofdpersoon seks heeft met andere vrouwen.

Na Dames aan de Maas volgden nog drie misdaadromans met Jos Welling in de hoofdrol. In Gratis monster (1986) stuit de journaliste op illegale experimenten en praktijken van een farmaceutische international. In De vierde wand (1995) raakt ze vanaf de Amsterdamse wallen betrokken bij een geraffineerd drugstransport. Het vege lijf (1997) gaat over gruwelijke en mensonterende consequenties van orgaan- en embryohandel en over gemanipuleer met genen. Dames aan de Maas en Gratis monster werden in het Duits vertaald.

Behalve vier thrillers schreef Ina Bouman enkele romans en korte verhalen, onder andere in twee Amerikaanse bundels met verhalen van internationale misdaadauteurs. Ina Bouman was erelid van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs. Ze overleefde in het verleden al twee hersenbloedingen. De hersenbloeding die haar eind vorig jaar trof is haar fataal geworden.

De foto is gemaakt door John Brosens tijdens het laatste Mystery Dinner. Met toestemming van de fotograaf geplaatst.

Geen opmerkingen: