12 maart 2018

Exit (nieuws, 2018)

Australische thrillerschrijver Peter Temple overleden


Peter Temple, de eerste misdaadauteur die de Miles Franklin, de belangrijkste literaire prijs van Australië won, is overleden. Temple stierf op donderdag 8 maart in zijn huis in Ballarat aan de gevolgen van kanker. Hij is 71 jaar geworden.


Peter Temple was ook de eerste Australische schrijver die de prestigieuze Gold Dagger van de Britse Crime Writers' Association in de wacht sleepte. Dat gebeurde met The Broken Shore (De gebroken kust) in 2007. Met Truth (Waarheid) won hij in 2010 de Miles Franklin Award. Zijn prijzenkast is verder gevuld met vijf Ned Kelly Awards, de belangrijkste Australische thrillerprijs..

De meeste bekendheid vergaarde Temple met zijn vier romans, waarin de hoofdrol was weggelegd voor de parttime privédetective annex gokker Jack Irish. In totaal verschenen er negen boeken van Temples hand. Volgens landgenoot en bestsellerauteur Michael Robotham heeft Temple er voor gezorgd dat de Australische thriller een internationale doorbraak beleefde. 'Hij was de eerste thrillerschrijver die de grootste literaire prijs in zijn land won, een ongelooflijke prestatie.'

Op een thrillerfestival werd Temple eens gevraagd of er wat hem betreft nog een taboe was waarover je niet kon en mocht schrijven. Zijn antwoord was dat het dik in orde was om te schrijven over het koken van een baby en die met truffels te verorberen, maar huisdieren pijn doen was uit den boze.

Temple werd in 1946 in Zuid-Afrika geboren en verhuisde naar Australië na een tweejarig verblijf in Duitsland. Hij was onder meer werkzaam bij de krant The Sydney Morning Herald als onderwijsredacteur.

Bron: The Sydney Morning Herald

Geen opmerkingen: