05 maart 2018

Het lijk in het Vondelpark (nieuws, 2018)CPNB kiest weer voor - gaap - vakantielezenBij de Stichting CPNB loopt men niet over van inspiratie als het gaat om het spannende boek. Bij de campagnes voor andere genres kiest de promotor steeds voor nieuwe thema's. Zo is dat dit jaar 'Natuur' bij het literaire boek en 'Vriendschap' staat centraal tijdens de Kinderboekenweek. De CPNB is niet zo creatief bij de aanpak van de thriller. Die blijft stiefmoederlijk bedeeld met het motto van vorig jaar: 'Vakantielezen'. Alsof het spannende boek slechts in maanden met hoge temperaturen gelezen mag worden.


'Bij vakantie denk je aan boeken', doceert de CPNB in de 'factsheet' voor de Spannende Boeken Weken (6 t/m 24 juni). 'De vakantie is voor 40% van de Nederlanders hét moment om méér boeken te lezen dan normaal. (...) Ook dit jaar staan de Spannende Boeken Weken in het teken van vakantielezen: lekker ontspannen met een stapeltje spanning. Spanning is het meest gelezen genre en in aanloop naar de zomervakantie zorgen thrillers voor wel 37% van de totale omzet uit verkopen van fictie', citeert de CPNB uit een onderzoek van KVBSMB/GfK.

Zoals bekend schrijft oud- D66-politicus, strafrechter en thrillerauteur Boris Dittrich het geschenk voor de 'actiemaand'. Het geschenk wordt door de boekverkoper cadeau gedaan bij besteding van €12,50 aan Nederlandstalige boeken. In de cadeaunovelle Barst is een belangrijke rol weggelegd voor rechercheur Maya Olyphant, die ook al in Dittrichs uitstekende thriller Halszaak haar opwachting maakte.

Het verhaal van Barst in grote lijnen: Een vrouw laat haar hond uit in het Amsterdamse Vondelpark en vindt het lijk van een jonge man. Zijn schedel is ingeslagen. Rechercheur Maya Oliphant krijgt de leiding over het moordonderzoek, maar het is onduidelijk wie de man is en wat hij 's nachts in het park deed. Ondertussen is heel Nederland in de ban van een nieuwe talentenjacht op televisie. De 18-jarige Lilian Lely heeft zich door de audities geknokt en maakt tijdens de liveshows bekend dat haar moeder niet lang meer te leven heeft. Ze wint daarmee de sympathie van het publiek, maar niet iedereen gelooft wat ze beweert. Dan neemt het onderzoek van Maya Oliphant een verrassende wending. Wat heeft de moord met Lilians ambities te maken?

Boris Ottokar Dittrich (1955) was advocaat in Amsterdam, rechter in Alkmaar en jarenlang Tweede Kamerlid en fractievoorzitter van D66. Zijn werk als strafrechter en hoofd van de Psychiatriekamer wekten zijn nieuwsgierigheid naar de psychologische drijfveren achter misdaad. Sinds 2007 werkt Dittrich voor Human Rights Watch, vanuit New York en Berlijn. Zijn thrillers schrijft hij het liefst op reis, tijdens de lange vluchten die hij als mensenrechtenactivist over de hele wereld maakt. Dittrich verwerkt graag actuele thema's in zijn thrillers. Na zijn thrillerdebuut Moord en brand (2011) volgde De waarheid liegen (2013). Zijn derde thriller W.O.L.F. (2016), over extremisme in Berlijn, werd bekroond met vijf sterren in de VN Detective & Thriller Gids. In november 2017 verscheen zijn meest recente literaire thriller Halszaak.

Werd de Gouden Strop vorig jaar op de valreep uitgereikt in RTL Late Night, dit jaar is de talkshow van de vertrekkende Humberto Tan opnieuw het decor van de thrillerprijs. Anniko van Santen, tijdens deze editie opnieuw voorzitter van de jury, maakt op 9 mei in RTL Late Night de nominaties voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige spannende boek bekend. Vorig jaar zagen ruim een half miljoen kijkers hoe Felix Weber in de talkshow de Gouden Strop en een cheque van 10.000 euro won. In de uitzending van 6 juni maakt Van Santen de winnaar van 2018 bekend. Ook de nominaties en de winnaar van de Schaduwprijs, de prijs voor het beste thrillerdebuut, worden geopenbaard in Tans programma.

Bron: CPNB

Geen opmerkingen: