13 maart 2018

Ondertussen in Stavanger (nieuws, 2018)

Uitgeverij brengt 'vintage' Varg Veum opnieuw uit


In de jaren 90 was het uitgeverij Meulenhoff die Nederlandse lezers kennis liet maken met Varg Veum, een privédetective in het Noorse Bergen. De speurder, een creatie van schrijver Gunnar Staalesen, werd destijds door de uitgever een moderne Philip Marlowe genoemd. Na de millenniumwisseling bleef het stil rond Veum wat Nederlandse vertalingen betreft. Maar nu pakt uitgeverij Marmer de draad weer op.


Eind deze maand verschijnt bij Marmer de thriller De vrouw in de koelkast, een 'vintage Varg Veum', zo noemt de uitgever het zelf. Staalesen schreef Kvinnen i kjøleskapet al in 1981, maar de vertaling kwam pas vijftien jaar later op de Nederlandse markt.

Veum opereert voornamelijk in het altijd regenachtige Bergen, maar in deze thriller is hij in Stavanger op zoek naar Arne Samuelsen, die werkzaam is in de offshorebranche. Samuelsen zelf is spoorloos, maar in de koelkast van zijn flat vindt Veum wel een onthoofd lijk van een vrouw. Tijdens zijn onderzoek wordt hij geconfronteerd met de groeiende macht van de onderwereld van Stavanger, die zijn zoektocht naar Samuelsen probeert te dwarsbomen. Maar de melancholieke Varg Veum - hij wordt nooit betaald en is ongelukkig in de liefde - is niet van plan zich door hen te laten tegenhouden.

In De vrouw in de koelkast weet Gunnar Staalesen de rauwe sfeer van de Noorse oliestad Stavanger in de jaren 80 perfect neer te zetten, stelt de uitgeverij. Destijds werd door recensenten wisselend gereageerd op Staalesens thrillers. 'Wat goed is, hoeft niet snel te komen', schreef Rolf Bos in de Volkskrant. 'En de boeken van Staalesen zijn zonder meer goed: hij weet de juiste toon te treffen. Collega-criticus Willy Wielek was minder enthousiast. Over De vrouw in de koelkast schreef zij: 'Ik vond de intrige dunnetjes, de opzet ouderwets, de stijl niet veel bijzonders.'

De vrouw in de koelkast is de eerste in de reeks Varg Veum-thrillers die bij Uitgeverij Marmer zal verschijnen. Later dit jaar komen de delen Grote zus (begin mei), het nieuwste deel in de reeks, en Het uur van de wolf (juni) op de markt.

Gunnar Staalesen (Bergen, 1947) is een Noorse bestsellerauteur van tientallen thrillers. Ook schreef hij toneelstukken en hoorspelen, kinderboeken en romans. Hij studeerde aan de universiteit van Bergen. Vanaf 1987 richtte hij zich volledig op het schrijven. Hij is vooral bekend geworden door zijn serie met privédetective Varg Veum.

Staalesen debuteerde in 1969 met de roman Uskyldstider. Zijn thrillerdebuut maakte hij in 1977 met Bukken til havresekken, het was de eerste van een lange reeks Varg Veum-thrillers, waarvan de eerste pas in 1996 in Nederland verscheen,. Staalesens held is een door geldzorgen geplaagde private eye die de politie steeds een stapje voor is. In 1975 en in 2002 werd de auteur met zijn thrillers Rygg i rand, to in spann en Some i et speil bekroond met de Rivertonpris Den Gylne Revolver voor de beste Noorse thriller. Beide boeken werden niet in Nederland uitgegeven.

Van de vijftiendelige Varg Veum-serie zijn slechts vijf boeken naar het Nederlands vertaald. In de juiste volgorde van de serie: De vrouw in de koelkast (1996), Het uur van de wolf (1997), Zwarte schapen (1998), Gevallen engelen (1992) en Bittere bloemen (1999). Van de Varg Veum-serie werden ook enkele boeken verfilmd en op de Nederlandse televisie uitgezonden. De Noorse acteur Trond Espen Seim vertolkte de rol van de privédetective (zie foto). 

Geen opmerkingen: