27 maart 2018

Ondernemen, bijvoorbeeld (nieuws, 2018)

Pieter Aspe zoekt aandeelhouders onder zijn lezersDe Vlaamse thrillerschrijver Pieter Aspe (64) vaart voortaan zijn eigen koers. Samen met de cartoonist Marec (62), richt hij – zoals hij eerder aankondigde – de uitgeverij Aspe NV op. Aspe nodigt lezers ook uit om aandeelhouder te worden van Aspe NV: wie in de buidel tast, kan lid worden van De Loge van Marec.

Aanvankelijk zal Aspe NV enkel eigen werk publiceren, zowel gezamenlijk als individueel. 'Ik word op 3 april 65 jaar',  zegt Pieter Aspe in de Gazet van Antwerpen. 'Normaal gaat een mens dan met pensioen, maar ik wil nog andere dingen doen. Ondernemen, bijvoorbeeld. Ik ben ondertussen ook weer aan het schrijven en breng in april een nieuwe Van In uit. Maar Marec en ik broeden op nog nieuwe plannen'.

De Vlaamse bestsellerauteur had al eerder scherpe vragen gesteld over bestaande uitgeefmodellen die hem onvoldoende opleveren. Hij wil financieel meer vruchten plukken. Vandaar de keuze voor een zelfstandige besloten vennootschap 'zodat de inkomsten rechtstreeks naar de auteurs vloeien en hun geld niet verprutst wordt, bijvoorbeeld aan evenementen als de Boekenbeurs. Het zijn uiteindelijk de auteurs die de werking van uitgeverijen financieren. Een bedrijf moet natuurlijk winst maken, de vraag is: hoe verdeel je die winst?'

Volgens Boekblad blijft de Standaard Uitgeverij (het vroegere WPG) het initiatief van Aspe NV ondersteunen.  'Standaard Uitgeverij gaat dit initiatief ondersteunen', aldus CEO Jeroen Overstijns. 'We zijn daarvoor de gesprekken aan het afronden. Pieter Aspe neemt zelf de marketing en pr op zich. Standaard Uitgeverij verzorgt de ondersteunende diensten zoals redactie, logistiek, verkoop, distributie en productie.'

Aspe heeft in Vlaanderen drie miljoen boeken verkocht. Zijn werk is vertaald in het Engels, Frans, Italiaans, Duits, Spaans, Tsjechisch, Pools en Russisch.

Bron: De Morgen

Geen opmerkingen: