01 maart 2018

Voor een nog breder publiek (nieuws, 2018)

Annejet van der Zijl duikt in de suspense


Bij uitgeverij The House of Books verschijnt op 8 maart de eerste roman van historica Annejet van der Zijl. Samen met haar partner Jo Simons schreef ze onder de naam Simons & Van der Zijl De Val van Annika S., het eerste deel van vijf spannende romans. Pure suspense, aldus de uitgever. 

In De val van Annika S. staat de Duitse Annika Schaefer centraal. De wereld van deze ambitieuze politica stort in elkaar als uitkomt dat ze heeft gelogen over haar verleden. Wat erger is zal uit het boek moeten blijken maar ze heeft de toorn opgewekt van haar partijgenoten én schoonfamilie.

Om aan de woede van haar tegenstanders te ontkomen vlucht ze halsoverkop naar de Noord-Hollandse kust, waar ze als kind met haar grootouders kwam. Maar ook daar laat het verleden haar niet met rust.

Annejet van der Zijl is een van de bekendste en meest gelezen non-fictieauteurs. Ze debuteerde in 1998 met Jagtlust en schreef bestsellers als Sonny Boy en meest recentelijk De Amerikaanse prinses (2015). Vorig jaar zomer werd gemeld dat zij werkte aan een roman.

De val van Annika S. is Van der Zijls eerste gezamenlijke fictieproject met neerlandicus, journalist en bladenmaker Jo Simons en wordt groot gelanceerd door uitgeverij The House of Books, onderdeel van Overamstel Uitgevers. 'Het is suspense', zegt uitgever Tomás Kruijer in Het Parool. 'Echt iets anders dan wat Van der Zijl voorheen heeft gedaan en voor een nog breder publiek.' Het boek verschijnt in een oplage van 'tientallen duizenden'.

Het boek mag je wat Kruijer betreft geen thriller noemen. 'Het woord thriller zou deze boeken tekort doen. Het is lastig er een label op te plakken. Ja, er komen moorden in voor, de plot is goed. Maar ze hebben meer diepgang, er zitten ook de historische lijnen in die we van Van der Zijl kennen.'

Volgens de uitgever speelde Van der Zijls partner Simons achter de schermen altijd al een belangrijke rol bij haar boeken. Hij deed het intensieve researchwerk. De inspiratie voor hun boek vond het nieuwe schrijversduo in een nieuwsbericht over een spoorloos verdwenen Duitse politica. Het ging om SPD-politica Petra Hinz, die in 2016 bleek te hebben gelogen over haar cv, op stel en sprong verdween uit de Bondsdag en onderdook.

Het volgende deel uit de serie, Rijke mensen zijn anders, verschijnt in 2019 bij The House of Books.

Bron: Het Parool. Foto auteurs: Mark Uyl 

Geen opmerkingen: