22 maart 2018

Kassa! (nieuws, 2018)

Prijzengeld voor Gouden Strop en Schaduwprijs wordt verdubbeld


Het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM) heeft een nieuwe sponsor gevonden voor zowel de Gouden Strop als de Schaduwprijs. Het is BookSpot, het voormalige ECI, dat de prijzen voor een periode van minimaal drie tot vijf jaar zal financieren. En de geldschieter is genereus: het prijzengeld wordt verdubbeld. De winnaar van de Gouden Strop krijgt geen 10.000 euro, maar 20.000 euro. En op de cheque voor de winnaar van de debutantenprijs staat voortaan 2.000 euro in plaats van duizend.

Een en ander is door GNM-voorzitter Peter Römer aan de leden meegedeeld. 'In de relatief korte en prettige onderhandelingen zijn wij ervan overtuigd geraakt dat BookSpot een juiste partner is, die zich niet alleen inzet voor de verkoop van het boek, maar juist ook voor de leesbevordering onder alle lagen van de bevolking', meldt Römer. Naast verdubbeling van het prijzengeld voor de winnaars, krijgen de genomineerden voor de Gouden Strop een 'troostprijs' van duizend euro. De prijzen zullen door het leven gaan als de BookSpot Gouden Strop en de BookSpot Schaduwprijs. Het sponsorcontract is vanmorgen door de betrokken partijen van handtekeningen voorzien.

Eerder deze maand werd al bekend dat BookSpot de nieuwe sponsor is van de ECI Literatuurprijs. ECI, de 51-jaar oude 'boekenclub' , gaat ook onder die nieuwe naam verder. Hoewel de club vier jaar geleden failliet ging, bestaat het bedrijf in afgeslankte nog steeds, met zo'n honderdduizend leden. ECI is inmiddels in handen van Novamedia, dat met een nieuwe aanpak minstens 300.000 klanten in huis wil halen.

Charles den Tex, voorzitter van de Stichting Gouden Strop en drievoudig winnaar zegt in een persbericht van de CPNB: 'BookSpot maakt De Gouden Strop nog mooier! Uit het verhoogde prijzengeld spreekt een enorme waardering voor de Nederlandse thriller. Het laat zien dat we de toekomst vol vertrouwen tegemoet gaan.'

'Sinds 1986 wordt De Gouden Strop uitgereikt aan de auteur die het allerspannendste boek schrijft', aldus Römer. 'Een essentiële prijs die lezen van spannende boeken stimuleert, maar ook de schrijver van dit mooie genre ondersteunt. Wij zijn daarom heel blij met BookSpot want samen kunnen we de aandacht voor de genomineerde en winnende boeken vergroten en de prijzen relevanter maken.'

Geen opmerkingen: