28 februari 2014

Zichtbaarheid (nieuws, 2014)

VIJF THRILLERAUTEURS IN NIEUWE SCHRIJVERSRANGLIJST

Simone van der Vlugt, Michael Berg, Saskia Noort, Esther Verhoef en Arjen Lubach staan in de Top 35 van schrijf- en uitgeefplatform EDITIO. Van de vijf is Van der Vlugt het hoogst genoteerd, op plaats 19. Berg staat op 20, Noort op 21, Lubach op 24 en Verhoef op 26. Tommy Wieringa werd  door het platform uitgeroepen tot de belangrijkste Nederlandse schrijver van het afgelopen jaar. 

Criteria om een plek in de lijst te verwerven zijn kritische waardering, verkoopcijfers, internationaal succes en de 'zichtbaarheid' van een schrijver. Het moest een compleet nieuwe lijst worden dan de boekenwereld gewend is, aldus Henk Kraima, oud-directeur van de Stichting CPNB, in NRC Handelsblad. ,,We wilden niet de verkoop-top-100 overdoen, en ook niet alleen de oordelen van literaire jury’s herhalen.'' Literaire prijzen (of nominaties daarvoor) wogen voor 45% mee, verkoopcijfers voor 35% en buitenlandse vertalingen voor 10%, net als de bijdrage aan het literaire discours.

Wieringa ontving vorig jaar de Libris Literatuur Prijs, was de best verkochte literaire auteur en had internationaal succes. Het feit dat hij dit jaar de auteur is van het Boekenweekgeschenk, telt pas in de puntentelling van volgend jaar mee. Op 2 en 3 staan Oek de Jong en A.F.Th. van der Heijden, die respectievelijk 'Pier en oceaan' en 'De helleveeg' uitbrachten. 

EDITIO wil het platform zijn voor iedereen die serieus met schrijven bezig is. De organisatie werkt daartoe samen met schrijvers en redacteuren in het Nederlandse taalgebied. De schrijfcursussen die EDITIO aanbiedt zijn online en interactief. Groepen zijn nooit groter dan twintig deelnemers. De cursus 'Thrillerschrijven' is ontwikkeld door Charles den Tex. In twaalf weken en voor 555 euro leert de cursist volgens EDITIO alles over ‘plot’, ‘twist’, en ‘ontknoping.’

(Bron: NRC)

Geen opmerkingen: