25 februari 2014

Vijftien dozen (nieuws, 2014)

STIEG LARSSON TIPTE POLITIE OVER MOORD OP OLOF PALME

Olof Palme
De Zweedse thrillerschrijver Stieg Larsson heeft de politie getipt dat Zuid-Afrika achter de moord op premier Olof Palme zat. Dat heeft de krant Svenska Dagbladet vandaag bericht. Volgens de krant had Larsson vijftien dozen met documenten naar de politie gestuurd, die een voormalige militair die banden had met de Zuid-Afrikaanse geheime dienst, koppelden aan de aanslag op de Zweedse minister-president in 1986.

Het bericht is groot nieuws in Zweden, waar de tot op heden onopgeloste moord op Palme sinds jaar en dag leidt tot de meest uiteenlopende complottheorie├źn.

Palme, destijds een uitgesproken criticus van het Apartheidsregime in Zuid-Afrika, werd op 28 februari 1986 in het centrum van Stockholm doodgeschoten, nadat hij met zijn vrouw een bioscoop had verlaten. Een alcoholist en druggebruiker werd in 1989 schuldig bevonden aan de moord, maar later dat jaar in hoger beroep alsnog vrijgelaten. De politie werd verweten veel steken te hebben laten vallen tijdens het onderzoek.

De Zweed die volgens de in 2004 overleden Larsson de moord op Palme had gepleegd, de nu 73-jarige Bertil Wedin, heeft ontkend enige betrokkenheid bij de aanslag te hebben. Hij zei tegen Svenska Dagbladet: ,,Ik heb niets te verliezen als de waarheid boven tafel komt, want ik ben gelukkig de moordenaar niet.''

Wedins naam kwam al eerder naar voren. In de jaren negentig dook zijn naam op in krantenartikelen over een mogelijke betrokkenheid van Zuid-Afrika met de zaak. Er werd ook naar andere organisaties en landen gewezen. Onderzoekers zagen er ook de hand in van de Zweedse geheime dienst tot Koerdische separatisten en de Joegoslavisch en de Zuid-Afrikaanse geheime dienst. 

De sociaaldemocraat Palme was tussen 1969 en 1976 en tussen 1982 en 1986 eerste minister. Hij werd bekritiseerd door conservatieven in Zweden vanwege zijn anti-koloniale standpunten en kritiek op de Verenigde Staten. 

(Bron: The Guardian)

Geen opmerkingen: