28 februari 2014

Roadmovie (nieuws, 2014)

TOMAS ROSS SCHRIJFT TELEFILM OVER NEDERLANDSE 'BONNIE EN CLYDE'

Thrillerauteur en scenarioschrijver Tomas Ross werkt aan een tv-film over het criminele duo Marco van der P. en Enise Merve B. Hij vertelde dat vandaag in het radioprogramma The Friday Move van BNR.

Het duo wordt verdacht van overvallen en berovingen op diverse plaatsen in Nederland. Ze maakten zich onder andere ook schuldig aan ontvoering, mishandeling en het beschieten van een campinggast. Nadat het tweetal afgelopen dinsdag op de Nationale Opsporingslijst werd geplaatst, werden de 'Nederlandse Bonnie en Clyde' - zoals de Duitse en Nederlandse pers het tweetal noemden - woensdag gearresteerd in het Duitse plaatsje Schwerte.

Ross vertaalt het verhaal momenteel naar een tv-script. ,,Mijn vaste producent en ik hebben altijd een soort roadmovie-achtige serie willen maken. Denk aan het verhaal van 'Thelma & Louise'. Maar het probleem was dat het in Nederland nooit echt als authentiek werd gezien. Mensen houden een stelletje dat vlucht, schiet en gijzelt niet voor mogelijk hier. Nu is het toch gebeurd."

Ross worstelt nog wel hoe hij de kijker kan 'meekrijgen' in het verhaal. ,,Bij 'Thelma & Louise' voel je sympathie voor de eenlingen die zich afzetten tegen het systeem. Het zijn twee vrouwen, die zijn verkracht en gediscrimineerd en waar niemand naar luistert. Dus nemen ze wraak, je kan daar inkomen. Bij dit duo ontbreekt dat motief en dus de sympathie.''

De waarheid zal dan ook niet al te letterlijk worden genomen, stelt Ross. ,,Film is een leugen, dus je zou er van kunnen maken dat het meisje een kind heeft en uit haar ouderlijke macht is ontzet. Ze kidnapt dan iemand om een troefkaart te hebben haar kind terug te krijgen. Je moet de personages op die manier 'aardig' zien te maken."

Ross hoopt het scenario uiteindelijk in een telefilm-vorm te kunnen gieten. ,,Zo'n film maak je voor de omroepen, de producent praat momenteel met drie van hen. Als de film op tv goed zou lopen, kun je hem ook naar de bioscoop brengen." De aanvragen voor telefilms worden in april beoordeeld. ,,In het beste geval kunnen we in het najaar beginnen met opnemen."

(Bron: BNR)

Geen opmerkingen: