06 februari 2014

Diversiteit (nieuws, 2014)

RENÉ APPEL STEUNT PROTEST TEGEN POETIN

René Appel
Thrillerauteur René Appel is een van de tweehonderd schrijvers uit dertig landen die in een open brief stelling hebben genomen tegen de Russische anti-homowetten. Ook zijn Canadese genregenoot Linwood Barclay is een van de ondertekenaars. Volgens Appel en zijn collega's zoals Günter Grass, Salman Rushdie, Jonathan Franzen, Arnon Grunberg en Joke van Leeuwen verstikken de recent aangenomen wetten de vrijheid van meningsuiting in Rusland. De brief verscheen vandaag in de Britse krant The Guardian aan de vooravond van de opening van de Olympische Winterspelen in Sotsji. 

De Russische president Vladimir Poetin ziet het sportevenement als een instrument om de wereld de grootsheid van zijn land te tonen. Maar meer en meer komen de Spelen in de schaduw te staan van de controverse over corruptie en schending van mensenrechten in Rusland. 

De open brief van de schrijvers veroordeelt de recent aangenomen anti-homo- en blasfemiewetten, die 'de propaganda van niet-traditionele seksuele relaties' verbiedt. Ook wordt het bespotten van religies strafbaar gesteld. Met deze wetten lopen vooral schrijvers risico, stellen de ondertekenaars van de brief, die zeggen niet te willen zwijgen nu hun collega's en journalisten in Rusland worden gedwongen zich stil te houden willen ze niet vervolgd worden'. 

De 217 schrijvers, onder wie Ruslands meest vooraanstaande hedendaagse auteur Lyudmila Ulitskaya, roepen de Russische autoriteiten op de bewuste wetten in te trekken. Zij willen tevens dat het land grondrechten zoals vrijheid van meningsuiting en godsdienstvrijheid (inclusief het recht om niet te geloven) erkent. ,,Een gezonde democratie luistert naar de stemmen van al haar burgers'', aldus de schrijvers, ,,en de wereld moet in staat worden gesteld de diversiteit van de Russische opinie te kunnen horen.''

(Bron: The Guardian)

Geen opmerkingen: