08 februari 2014

Het meest logische verhaal (nieuws, 2014)

ITALIË WAS NIET VEILIG VOOR DAN BROWN

De Amerikaanse bestsellerauteur Dan Brown was enige tijd niet welkom in Italië. Het was voor hem 'niet veilig' om het land te bezoeken. Dat zei Brown gisteravond in het programma College Tour. De opname voor het programma, waarin de schrijver werd geïnterviewd door Twan Huys en studenten, werd begin januari gemaakt in het Rijksmuseum.

Na publicatie van zijn boek 'The Da Vinci Code' (2003) werd Brown naar zijn zeggen dwarsgezeten en tegengewerkt door het Vaticaan. ,,Ik werd vervolgd in verschillende vreemde rechtszaken''. Die waren aangespannen door 'leden van de kerk'. Brown: ,,Een tijdje kreeg ik geen toestemming om naar Italië te gaan. Ik kreeg te horen dat het voor mij niet veilig was om te gaan.” 

In 'The Da Vinci Code' suggereert Brown dat Jezus was getrouwd met Maria Magdalena en dat er een afstammingslijn is die tot op de dag van vandaag doorgaat. Brown hierover: ,,De theorie van het boek is dat de geschreven geschiedenis niet klopt. En natuurlijk komen mensen dan in opstand. En vooral mensen die veel te verliezen hebben, als het boek serieus wordt genomen.'' Brown benadrukte dat hij bij het verhaal in het boek blijft. ,,Ik heb heel veel research gedaan. Ik probeer trouwens niemand te overtuigen. Maar ik vertel het verhaal wat mij het meest logisch lijkt.'' Later voegde hij er nog aan toe: ,,Veel documenten in het Vaticaan bekrachtigen overigens dat idee.''

Brown zei dat hij veel post krijgt van katholieken, vooral van nonnen. ,,Negentig procent ervan is positief.'' Zijn moeder - Brown komt uit een gelovig, anglicaans gezin - wordt nog regelmatig in de kerk aangesproken en gevraagd om haar zoon te bedanken dat hij heeft benadrukt dat 'het heilige vrouwelijke wordt onderdrukt door de moderne religie'. Vroeger had je nog goden en godinnen, aldus de schrijver, nu alleen nog maar goden. ,,Hoe durven we te beweren dat mannen spiritueler zijn?''

Huys toonde zich verbaasd over de kennelijke banden tussen Vaticaan en Italiaanse autoriteiten. Brown: ,,Ik werd niet bedreigd, maar mijn advocaten adviseerden me om niet te gaan. Vanwege de rechtszaken zou ik het land misschien niet kunnen verlaten.”

Het was bekend dat het Vaticaan grote moeite heeft met Browns werk, maar niet dat er rechtszaken zijn aangespannen. Brown meldde hierover geen details. De schrijver was overigens gedurende korte tijd 'niet welkom' in Italië. Het was tijdens de opnamen 'van een film', aldus Brown. Eerder werd bekend dat het Vaticaan geen medewerking wilde verlenen toen de film 'Angels and Demons' werd geschoten in Rome.

Geen opmerkingen: