11 februari 2014

Terry Hayes - Ik ben Pelgrim (2014)

ADEMBENEMENDE EN MEESLEPENDE TOPTHRILLER


Oud-journalist Terry Hayes heeft op fictioneel gebied veel ervaring opgedaan als scenarist voor diverse films en series. Die kennis is duidelijk terug te vinden in zijn debuut 'Ik ben Pelgrim', een eersteklas spionagethriller die meer dan 700 pagina’s beslaat. Als u er helemaal blanco in op wil gaan – en dat is van harte aan te bevelen – spring dan naar de laatste alinea.

Het boek opent sterk met de scène van een verminkt lichaam in een badkuip van een hotel in New York. Rechercheur Ben Bradley wordt bijgestaan door de auteur van een relatief onbekend boek over moderne onderzoekstechnieken. Deze auteur is een ex-geheim agent met een imponerende staat van dienst. Laten we hem voor het gemak Scott Murdoch noemen, hoewel dit niet zijn echte naam is.

De camera zwenkt weg naar een andere tijd en plaats: een openbare onthoofding in Saoedi-Arabië. Uit pure woede zal de zoon van de geëxecuteerde man zich ontwikkelen tot een terrorist met enorme wilskracht. De uiteindelijke dreiging zal zich richten op de VS, waarbij de geplande terreurdaad die van 9/11 vele malen zal overtreffen.

Gedetailleerd volgen we de voetsporen van zowel de terrorist als de geheim agent, onvermijdelijk leidend naar de krachtmeting tussen beide protagonisten.

Terry Hayes dirigeert de lezer regelmatig naar het puntje van de stoel. Zonder enige literaire pretentie bespeelt hij de spanningsboog met een ontzagwekkende virtuositeit. 'Ik ben Pelgrim' speelt zich af in de wereld van 'Homeland' en 'James Bond'. Pro-Amerikaans? Zeker. Tikkeltje ongeloofwaardig? Tuurlijk. Maar buiten dat vooral een adembenemende, indrukwekkende en meeslepende topthriller!

Terry Hayes - Ik ben Pelgrim. Vertaling: Henk Popken. Uitgeverij A.W. Bruna, 736 pag.

Geen opmerkingen: