21 februari 2014

Jong en mooi (nieuws, 2014)

EEN NIEUWE ZAAK VOOR PHILIP MARLOWE

De Ierse schrijver John Banville, die als Benjamin Black ook misdaadromans schrijft, treedt met zijn begin volgende maand te verschijnen thriller 'The Black-Eyed Blonde' in de voetsporen van Raymond Chandler. De legendarische privédetective Philip Marlowe krijgt daarin een nieuwe zaak op zijn bord.

Black schreef de thriller met toestemming van de erven Chandler. Het verhaal speelt zich af in Bay City, Chandlers fictieve versie van Santa Monica in Californië, begin 1950. Een rusteloze en eenzame Philip Marlowe wacht er op werk. En natuurlijk duikt er een nieuwe klant op. Iemand zoals Marlowe ze graag heeft: jong en mooi. Clare Cavendish vraagt Marlowe haar gewezen minnaar op te sporen en hij wordt zelf verliefd op de vrouw. Zo belandt hij bij een van de rijkste families van Bay City.

Het is dit jaar 75 jaar geleden dat 'The Big Sleep' verscheen, de eerste roman van Raymond Chandler. En wellicht zijn meest bekende, ook door de film met Humphrey Bogart die Marlowe een gezicht gaf. 

Chandler had eerder al korte verhalen geschreven voor pulpbladen en was 51 toen hij debuteerde met een thriller. De helden in de verhalen hadden namen als Mallory, Malvern, Dalmas. Toen ze later opnieuw werden uitgegeven, heetten ze allemaal Marlowe.

John Banville was als tiener al een lezer van Chandler. Onder het pseudoniem Benjamin Black schreef de Booker Prize-winnaar zeven thrillers met het Dublin van de jaren vijftig als achtergrond. Hoofdpersonage is patholoog Quirke die onderzoek doet in het lijkenhuis van Dublin. Net als Philip Marlowe is Quirke, zijn voornaam kent de lezer niet, een einzelgänger. 

Black is niet de eerste die een 'nieuwe' Marlowe schreef. Robert B. Parker, hij overleed vier jaar geleden, was een groot bewonderaar van Raymond Chandler en publiceerde een vervolg op 'The Big Sleep', 'Perchance to Dream', dat zeer lauw werd onthaald. Hij completeerde ook een onvoltooide roman van hem, 'Poodle Springs' en schreef een lange reeks rond private-eye Spenser voor wie Philip Marlowe model stond.

(Bron: Knack)

Geen opmerkingen: