03 februari 2014

Ingewikkelde plotwendingen (nieuws, 2014)

DIAMOND DAGGER VOOR SIMON BRETT

Simon Brett
De Crime Writers' Association heeft de 2014 Diamond Dagger toegekend aan schrijver Simon Brett. Met deze oeuvreprijs willen de leden van het Britse thrillerschrijversgilde Bretts bijdrage aan het genre onderstrepen. Eerdere winnaars van deze onderscheiding zijn Val McDermid, Ian Rankin, Frederick Forsyth en Elmore Leonard. Vorig jaar was Lee Child de laureaat.

De prijs wordt op 30 juni aan Brett overhandigd tijdens een galadiner in Londen. Volgens CWA-voorzitter Alison Joseph is Brett 'een geestige en integere man, die het succes in al die jaren zeker heeft verdiend'. Brett was ook altijd 'een standvastig supporter' van zijn collega-schrijvers, aldus Joseph.

Brett mag dan in Nederland niet zo bekend zijn, in zijn geboorteland is hij een gevierd auteur van whodunnits. Simon Brett werd op 28 oktober 1945 geboren in Worcester Park, Surrey. Na zijn studie werkte hij voor BBC Radio en London Weekend Television, voordat hij zich eind jaren zeventig toelegde op het schrijven. 

Meer dan negentig boeken heeft Brett inmiddels op zijn naam staan. Hij is de bedenker van drie series van misdaadromans, geschreven in de aloude 'detective'-traditie. Zijn boeken zitten vol humor, buitenissige karakters en ingewikkelde plotwending. Tevens schreef Brett diverse thrillertoneelstukken. Ook standalone misdaadromans maken deel uit van zijn repertoire. Zijn thriller 'A Shock to the System' uit 1984 werd verfilmd met in de hoofdrol Michael Caine als zakenman die wraak neemt nadat hij is gepasseerd voor een promotie.

Geen opmerkingen: