22 augustus 2012

Wordt verwacht 314 (nieuws, 2012)

DE COMPONIST EN ZIJN MOORDOPERA

Bij uitgeverij Nieuw Amsterdam verschijnt in september 2012 'Charles Jessold, moordcomponist' van Wesley Stace. De uitgeverij omschrijft het boek als 'een klassieke whodunit, doordrenkt van muziek'

Engeland 1923. Na de generale repetitie van zijn opera wordt de componist Charles Jessold dood aangetroffen met een revolver in zijn hand. Zijn echtgenote en een andere man liggen naast hem, vergiftigd.

De politie trekt al snel de conclusie: zelfmoord na moord op vrouw en minnaar. Een scenario dat griezelig veel lijkt op de plot van Jessolds vernieuwende opera. Muziekcriticus Leslie Shepherd was nauw bevriend met de briljante jonge componist en hielp zelfs met het schrijven van het libretto. Naarmate de tijd verstrijkt blijkt dat hij en zijn vrouw een heel andere rol hebben gespeeld dan de wereld kan vermoeden.

Wesley Stace speelt in zijn derde boek een spel met fictie en realiteit. De muziekfragmenten van Charles Jessold zijn gecatalogiseerd door Leslie Shepherd op zijn website. In 2013 is het 125 jaar geleden dat Charles Jessold geboren werd. Dit wordt gevierd op het Charles Jessold symposium in de zomer van 2013, op Hatton Manor.

Wesley Stace schreef eerder de romans 'Misfortune', in het Nederlands verschenen als 'Versleuteld verleden', en 'By George'. Als singer-songwriter heeft hij meer dan vijftien albums gemaakt onder de naam John Wesley Harding. Op zijn website is muziek te beluisteren die speciaal voor 'Charles Jessold' is gecomponeerd.

Wesley Stace vertelt over de totstandkoming van zijn boek:

Geen opmerkingen: