15 augustus 2012

Deon Meyer - 13 uur (2012)

Nasmeulende disharmonie in 'Speelpark vir lesers'(Door Guido Huisintveld)

Kwaliteit komt vroeg of laat bovendrijven, dat bewijst de Zuid-Afrikaanse auteur Deon Meyer. Dankzij uitgeverij A.W. Bruna gaan zijn prachtige thrillers alsnog de Nederlandstalige markt veroveren. Over het boek '13 uur' is al het nodige geschreven. De maaltijd zit achter de kiezen; hier nog wat mosterd.

Inspecteur Bennie Griessel krijgt twee zaken op zijn bord. De moord op een muziekproducer en de vermissing van een jonge Amerikaanse toeriste. In eerste instantie is het de bedoeling dat Griessel zijn collega's slechts begeleidt in het onderzoek. Maar de druk van buitenaf is groot en Griessel krijgt al snel zelf de touwtjes in handen.

Hoewel Deon Meyer ons vooral een waanzinnig spannende thriller voorschotelt, laat hij ons daarnaast ook kennismaken met het moderne Zuid-Afrika. Apartheid mag dan officieel tot het verleden behoren, maar de disharmonie smeult nog na. Deze twee spanningsvelden laat Meyer perfect in elkaar overvloeien en geven zijn boeken een aanzienlijke meerwaarde. Hij schrijft uiterst vakkundig en de plot is ongemeen spannend van de eerste tot en met de laatste pagina.

Of zoals een Zuid-Afrikaanse recensent schreef: 'Deon Meyer skep 'n speelpark vir lesers. Wipplank op en af, swaai en rondomtalie in gebeure en zirts dan met die glyplank af in pure leesgenot.' En zo is het.

Deon Meyer - 13 uur. Vertaling: Martine Vosmaer en Karina van Santen.
Uitgeverij A.W. Bruna, 376 pag.

Geen opmerkingen: