20 augustus 2012

Wordt verwacht 313 (nieuws, 20120

HOE OBAMA ZIJN SOFTE IMAGO VERLOOR

Je moet zo'n beetje onder een steen hebben geleefd als je niet de foto hebt gezien van de 'situation room' waar de Amerikaanse president Barack Obama, minister Hillary Clinton van Buitenlandse Zaken getuige waren van de uitschakeling van Osama bin Laden. De foto haalde iedere nieuwsuitzending en werd in alle kranten geplaatst.

Tien jaar lang leek Al Qaida-voorman Osama bin Laden ongrijpbaar. Tot de westerse wereld in mei 2011 opgelucht ademhaalde. Het brein achter de aanslagen van 9/11 was geƫlimineerd. De actie van de Amerikaanse commando's wordt gezien als een staaltje van een zelden vertoonde stoutmoedigheid en efficiƫntie.

De spectaculaire afrekening met Osama bin Laden was slechts mogelijk dankzij een intense, haast maniakale voorbereiding. Mark Bowden beschrijft in het in oktober 2012 bij De Bezige Bij te verschijnen boek 'De afrekening' aan de hand van uniek bronnenmateriaal hoe de Amerikaanse veiligheidsdiensten jarenlang alles in de strijd wierpen om Bin Laden te pakken te kerijgen. Bowden laat volgens de uitgever ook zien hoe Barack Obama zijn softe imago van zich afschudde en zicht ontpopte tot een gestaalde president.

Mark Bowden (1951) is de auteur van de verfilmde bestseller 'Black Hawk Down' en van zeven andere boeken. Hij schreef twintig jaar voor The Philadelphia Inquirer en werkt nu onder andere voor Vanity Fair en The Atlantic.

1 opmerking:

Guido Huisintveld zei

Je kon erop wachten: dit specifieke onderwerp wordt ook verfilmd door Kathryn Bigelow ("The Hurt Locker") onder de titel "Zero Dark Thirty". Hoogstwaarschijnlijk overgoten met een patriottistisch vet sausje.