12 augustus 2012

Veelverdieners (nieuws, 2012)

PATTERSON BOERT WEER BEST

De Amerikaanse thrillerauteur James Patterson heeft opnieuw het meest verdiend in een jaar. Dat schrijft het Amerikaanse zakenblad Forbes, die zich baseert op officiƫle cijfers en gesprekken met deskundigen in de uitgeefbranche.

Forbes berekende dat Patterson 94 miljoen dollar (bijna 70 miljoen euro) op zijn rekening liet bijschrijven in het afgelopen jaar, waarin hij veertien nieuwe titels op de markt bracht. Vak- en landgenoot Stephen King wist 39 miljoen dollar (circa 29 miljoen euro) te vergaren, het merendeel middels zijn vuistdikke thriller over de moord op John F. Kennedy, '22-11-1963'

Na King volgen thrillerschrijvers als Janet Evanovich (foto), de hoogst genoteerde vrouwelijke auteur) met 24,5 miljoen euro, John Grisham (19 miljoen euro), Dean Koontz (14 miljoen euro) en Ken Follett (10,3 miljoen euro).

Forbes voorspelt dat in het overzicht van volgend jaar meer vrouwelijke auteurs hoge ogen zullen gooien. Zo scoort Suzanne Collins goed met haar 'Hunger Games'-reeks en trekt E.L. James een sprint naar de top met de succesvolle verkoop van haar pornotrilogie Fifty Shades (20 miljoen verkochte exemplaren in vier maanden). Ook J.K. Rowlings mengt zich dan in de strijd met haar 'The Casual Vacancy', haar eerste roman voor volwassenen.

(Bron: The Guardian)

Geen opmerkingen: