23 augustus 2012

Feiten op een rij (nieuws, 2012)

SEAL SCHRIJFT BOEK OVER LIQUIDATIE BIN LADEN

Op 11 september verschijnt er een boek over de militaire operatie waarbij vorig jaar mei Al Qaida-leider Osama bin Laden werd gedood. Het boek is geschreven door een van de Navy SEAL's die bij de operatie betrokken was. Dat heeft de uitgever van het boek, Dutton, laten weten.

Volgens Dutton worden in het boek, getiteld 'No Easy Day', de feiten van de missie op een rij gezet. De naam Mark Owen, een pseudoniem van de SEAL die het boek schreef, wordt op de omslag als auteur vermeld. De SEAL, die inmiddels Defensie heeft verlaten, werd bij het schrijven van het boek bijgestaan door journalist Kevin Maurer. Volgens Owen focust het boek zich vooral op 'the guys' en de offers die ze vaak moeten brengen om de klus geklaard te krijgen.

Bronnen bij het Amerikaanse ministerie van Defensie betwijfelen of het manuscript vooraf is gelezen dan wel goedgekeurd door het departement. Het ministerie krijgt doorgaans inzage in manuscripten van militairen zodat voorkomen kan worden dat geclassificeerde informatie publiek wordt. Ook het Witte Huis en de CIA zeggen de inhoud van het boek niet te kennen. Mocht er geheime informatie worden geopenbaard, dan kan de voormalige SEAL worden vervolgd.

In oktober van dit jaar verschijnt er een Nederlandse vertaling van een ander boek over de uitschakeling van Bin Laden. Klik hier voor meer informatie.

(Bron: FirstPost)

UPDATE 24 AUGUSTUS: De Amerikaanse nieuwszender Fox heeft donderdagavond de naam bekendgemaakt van de Navy SEAL die het boek heeft geschreven. Bronnen binnen de Amerikaanse krijgsmacht hebben bevestigd dat het gaat om Matt Bissonnette, een voormalige SEAL uit Alaska. Een woordvoerder van de Amerikaanse krijgsmacht zei dat door de bekendmaking niet alleen Bissonnette mogelijk gevaar loopt, maar ook de andere SEAL's die bij de operatie betrokken waren.

Geen opmerkingen: