08 augustus 2012

In de voetsporen (nieuws, 2012)

ER ZIT WEER LEVEN IN PHILIP MARLOWE

Eén van de meest aansprekende personages uit de misdaadliteratuur staat op het punt om een literaire reanimatie te ondergaan. De Ierse auteur John Banville heeft het plan opgevat om een misdaadroman te schrijven, waarin detective Philip Marlowe, de wereldberoemde creatie van Raymond Chandler (foto), de hoofdrol speelt.

Banville, winnaar van de Booker Prize en auteur van literaire thrillers onder het pseudoniem Benjamin Black, zal zijn roman, die gesitueerd is in het fictieve Bay City in Californië van de jaren veertig, volgend jaar op de markt brengen.

Banville liet weten graag de uitdaging aan te gaan om in de voetsporen van Raymond Chandler te treden. ,,Ik las zijn boeken al toen ik nog een tiener was.'' Hij liep al jaren met het idee voor de detective rond en ziet er naar uit om een boek in het Californië van Marlowe te laten plaatsvinden, in de sfeer zoals hij kent van de schilderijen van kunstenaar Edward Hopper. Philip Marlowe werd op meesterlijke wijze vertolkt door Humphrey Bogart in de verfilming van Chandlers klassieker The big sleep.

Volgens Banvilles redacteur John Sterling is er geen betere schrijver dan Banville/Black die de hardboiled detective weer tot leven kan wekken.

(Bron: The Independent)

Geen opmerkingen: