17 augustus 2012

Wordt verwacht 311 (nieuws, 2012)

EEN GROEPSREIS: DAT IS VRAGEN OM MOORD EN DOODSLAG

'Vergelijking met X onbekenden', het is een titel die niet echt lekker bekt, maar wel nieuwsgierig maakt. De Vlaamse schrijfster Lydia Verbeeck heeft haar nieuwste misdaadroman zo genoemd en uitgeverij Manteau maakte er geen bezwaar tegen om het onder die titel vanaf februari 2013 uit te geven.

'Vergelijking met X onbekenden' is de eerste thriller in een nieuwe reeks met reisbegeleidster Sofie Catoor. Haar stiefzoon Mattias meent dat je goed gek moet zijn om een groepsreis te doen, met een stelletje vreemden op vakantie te gaan. Al snel moet Sofie hem gelijk geven, in ieder geval wat de groepsreis naar Dresden betreft.

Er broeit wat in de groep, maar Sofie kan er niet direct de vinger op leggen. Hebben sommige deelnemers een verborgen agenda? Waarom verloopt de communicatie met het thuisfront zo stroef en belandt Mattias op het politiebureau?

Als de groep kennismaakt met de Brit George Rogers manifesteert het verleden zich. De gevolgen van het vernietigende bombardement op Dresden tijdens de Tweede Wereldoorlog en traumatische gebeurtenissen uit het persoonlijke leven van Sofie vormen een explosieve combinatie. Niets is nog zeker. Wie heeft het op wie gemunt?

Lydia Verbeeck (1948) schrijft naast thrillers ook jeugdboeken. Ze was onderwijzeres tot 1990. Vanaf 1990 werd ze voltijds scenariste voor radio en televisie. Ze schreef scenario's voor televisiefilms, luisterspelen, een musical en afleveringen voor de jeugdreeks 'The Bubbles'. Ze heeft vijf historische thrillers op haar naam staan, waarvan 'Toevluchtsoord' en 'Verzegeld' werden genomineerd voor de Hercule Poirotprijs. Intussen is ze gepensioneerd en sinds 2007 is ze in haar vrije tijd stadgids in Lier.

Andere nieuwe titels:

Koen Vermeiren - 'Deadline' (januari 2013). Het FAST-team onder leiding van commissaris Mark Van Den Eede moet weer in actie komen. Zo moet de ontsnapte serieverkrachter wiens chemische castratie bijna is uitgewerkt, tijdig in de kraag worden gevat. En dan is er ook nog een terminale crimineel die gezworen heeft zich te wreken op de rechters die hem hebben veroordeeld.
Deflo - 'Enigma' (september 2012). Speurders Deleu en Mendonck worden geconfronteerd met een zwaar toegetakeld lijk in de loft van een IT-specialist. Als de speurders in het verleden van het slachtoffer gaan spitten, blijkt dat de man er vreemde voorkeuren op na hield.
Bart Debbaut - 'Cold Case 0212' (september 2012). 2002. Politicus Peter Beckers wordt dood aangetroffen in zijn wagen. Rita Ginkels, zijn vrouw, blijkt verdwenen, net als Hugo Vandamme, zijn collega. 2012: Door een toevallige samenloop van omstandigheden wordt het dossier-Beckers opnieuw geopend.
Pieter Aspe - 'Min 1' (oktober 2012). Een heuse kasteelmoord op een steenrijke bankier staat centraal in het 31ste boek in de reeks rond commissaris Pieter Van In en Hannelore Martens.

Geen opmerkingen: