13 augustus 2012

Wordt verwacht 310 (nieuws, 2012)

KARINS KEUZE

Soms, als je wat graaft naar meer informatie dan de uitgeverij in haar brochure voorschotelt, stuit je op wat pijnlijke foutjes. Zoals in de aanbiedingsfolder die gewijd is aan de misdaadroman 'Vijf' van Ursula Poznanski, die in januari 2013 bij uitgeverij Cargo verschijnt.

Volgens Cargo is Poznanski een hoogstpersoonlijke ontdekking van de Amerikaanse thrillerschrijfster Karin Slaughter. Citaat: 'Een Duitse auteur die uitblinkt...' Ai, staat er niet een pagina verder dat Poznanski in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen is geboren?

Volgens Cargo is 'Vijf' Poznanski's thrillerdebuut. Ook dat klopt niet volgens Poznanski's website en andere bronnen. Haar eerste thriller heette 'Erebos', verscheen in 2010, een jaar later gevolgd door 'Saeculum'. 'Fünf', dat begin dit jaar in Oostenrijk op de markt kwam, heet haar eerste Krimi (misdaadroman) te zijn. Cargo slaat ook de plank mis met de titel van haar eerste jeugdboek: dat is niet 'Erebos', zoals de uitgever beweert, maar 'Theo Piratenkönig', dat al in 2003 verscheen.

Hopelijk is inhoud van 'Vijf' wel correct door de uitgever weergegeven. In de vroege ochtendmist wordt in een weiland het lichaam van een vrouw gevonden. Ze is vermoord, op haar voetzolen zijn coördinaten getatoeëerd. Bij de aangegeven plek wordt een andere macabere vondst gedaan: een in plastic verpakte hand en een raadsel met nieuwe coördinaten.

Rechercheur Beatrice Kaspary en haar collega Florin Wenninger krijgen de opdracht op zoek te gaan naar de moordenaar, maar kunnen slechts het door de dader uitgezette spoor volgen. Dan worden ook de door hen verhoorde getuigen vermoord. De cirkel lijkt zich te sluiten. Wie volgt wie en waarom?

Ursula Poznanski zag op 30 oktober 1968 het levenslicht in Wenen. Ze volgde een fors aantal studies: van Japanologie, rechtswetenschappen tot theaterwetenschappen. Sinds 1996 was ze werkzaam als medisch journaliste. In 2003 kwam haar eerste (kinder)boek uit.

Andere nieuwe titels:

Elizabethe Haynes - 'Bij het vallen van de nacht' (oktober 2012). Genevieve kan Londen eindelijk verlaten om op een woonboot in Kent een nieuw leven te beginnen. Maar haar housewarming eindigt in een nachtmerrie. In water naast de boot drijft een lijk. en Genevieve weet wie het is.
Justin Cronin - 'De twaalf' (november 2012). Vervolg op het succesvolle De oversteek. Nadat de wereld bijna ten onder was gegaan aan een geheim medisch experiment, proberen in De twaalf wat mensen te overleven tussen de besmette viralen. Ze dolen door Amerika op zoek naar de oplossing voor de nachtmerrie die de wereld veranderde.
Jo Nesbø - 'De kakkerlak' (oktober 2012). In de kamer van een obscuur motel in Bangkok wordt het lijk van de Noorse ambassadeur gevonden. Harry Hole wordt naar Thailand gestuurd om in samenwerking met zijn Thais-Amerikaanse collega de zaak zo discreet mogelijk op te lossen.
Donna Leon - 'Hemelse juwelen' (oktober 2012). Thriller waarvoor Leon een samenwerking aanging met mezzosopraan Cecilia Bartoli. Muziekwetenschapper Caterina Pellegrini krijgt de kans om de nalatenschap van een onbekende componist te onderzoeken. Uit diens brieven komt langzaam het intrigerende leven van de componist naar boven. Hoe dieper Caterina graaft, hoe dringender haar vragen worden. Wat had de man te maken met de grootste moordzaak uit zijn tijd? 'Hemelse juwelen' wordt simultaan uitgegeven met de nieuwe cd van Bartoli.
Michael Robotham - 'Zeg dat het je spijt' (oktober 2012). De twee vriendinnen Piper en Tash verdwijnen op een zondagochtend. Niemand weet waar ze zijn en de verdwijning houdt het hele land in haar greep. Drie jaar later wordt een echtpaar vermoord in de boerderij waar Tash ooit woonde. Een verwarde jongen wordt bij de boerderij opgepakt.
Peter de Zwaan - 'De bruiloften van Annika Kommer' (oktober 2012). Klik hier voor meer informatie.
Eriksson & Sundquist - 'Het hongervuur' (januari 2013). Tegen de wil van haar superieuren in blijft hoofdinspecteur Jeanette Kihlberg geobsedeerd door de moorden die ze in 'Het kraaienmeisje' niet wist op te lossen. Ze raakt daarbij steeds meer geïntrigeerd door de ongrijpbare Victoria Bergman.
James Patterson & Maxine Paetro - 'De hoofdverdachte' (november 2012). Wanneer zijn ex-vriendin dood wordt aangetroffen in zijn bed, is Jack Morgen onmiddellijk de belangrijkste verdachte. Terwij het politieonderzoek tegen hem loopt, krijgt Morgans detectivebureau de opdracht een grootschalige medicijnen diefstal op te lossen, evenals een reeks moorden in een luxehotel.
Tomas Ross - 'Onze vrouw in Tripoli' (oktober 2012). Deze thriller zou oorspronkelijk in april 2012 verschijnen. Maar uit piëteit met de koninklijke familie na het skiongeval van prins Friso, werd besloten tot uitstel. Hoewel volgens de laatste berichten niets is veranderd in de toestand van de prins, komt het boek nu toch uit. Klik hier voor meer informatie.
Diverse auteurs - 'Fraaie zaken' (oktober 2012, De Bezige Bij). Verhalenbundel vol 'spannend advocatenproza van zes literaire auteurs: Kees van Beijnum, Jessica Durlacher, Sanneke van Hassel, Manon Uphoff, Robert Vuijsje en Leon de Winter.

Geen opmerkingen: