06 augustus 2012

Van gashouder naar zuiveringshal (nieuws, 2012)

VOOR HANDTEKENINGENJAGERS EN VRAGENSTELLERS

Ruim 120 auteurs, van gearriveerd tot net beginnend, geven op 1 en 2 september acte de présence op Manuscripta, de jaarlijkse opening van het boekenseizoen in Amsterdam. Onder anderen Carlos Ruiz Zafón, Julian Barnes, Oek de Jong, Geert Mak, Arthur Japin, Tommy Wieringa en Nico Dijkshoorn worden geïnterviewd, lezen voor, gaan met elkaar in gesprek, signeren en beantwoorden vragen van hun lezers.

Ook thrillerschrijvers zijn in het wild te spotten. Tomas Ross bijvoorbeeld. Op deze site ging hij al eerder in op zijn te verschijnen thriller 'Onze vrouw in Tripoli'. Maar op Manuscripta práát hij voor het eerst over het boek waarin hij de omgang onderzoekt van prinses Mabel met invloedrijke spelers op het wereldtoneel. Hij wordt hierover geïnterviewd door Harm Ede Botje.

Naast interviews en debatten zijn er presentaties, muziekvoorstellingen, boekverfilmingen en een gevarieerd aanbod aan workshops. De 6e editie van Manuscripta vindt plaats op zaterdag 1 en zondag 2 september op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam. Beide dagen zijn toegankelijk voor publiek, boekenvak en media. Kijk voor het hele programma op www.manuscripta.nl.

Waar zitten de thrillerschrijvers?

Zaterdag 1 september

Locatie: Gashouder 1. Boekenredacteur Margriet de Groot van Esta praat o.a. met Ingrid Oonincx. Die schreef haar derde thriller, 'Sluipweg', over de lange nasleep die een ongeluk heeft voor een groep schoolvrienden. (12.45-13.00)

Locatie: Zuiveringshal 2. Een levensgevaarlijke ex-gevangene heeft zijn zinnen op televisiekok Jane gezet, in de jongste thriller van Elvin Post, 'Dame blanche'. En Lieneke Dijkzeul schreef een nieuwe episode in het moeilijke bestaan van inspecteur Vegter. Hij onderzoekt de dood van een gehaat zakenman in 'Wat overblijft'. Jasper Henderson praat met de twee auteurs. (13.45-14.00 uur)

Locatie: Zuiveringshal 2. In 'Aan niemand vertellen' ontspint zich het onderzoek naar de raadselachtige dood van een gevierde basisschoolleraar. De jonge Alkmaarse rechercheur Lois krijgt het daarbij zelf ook zwaar te verduren, in deze nieuwe psychologische thriller van Simone van der Vlugt. (14.30-14.45 uur)

Locatie: Zuiveringshal 2. Hij boekte eerder succes met zijn thriller over de Enschedese vuurwerkramp en won De Gouden Strop met 'Het Alibibureau'. Peter de Zwaan heeft al tientallen titels op zijn naam en de nieuwste is 'De bruiloften van Annika Kommer'. Wat inspireert de oud-journalist van De Twentsche Courant Tubantia? (14.45-15.00 uur)

Locatie: Gaschouder 1. In 'Kinderspel' van Marianne en Theo Hoogstraaten gebeurt waar sommigen al bang voor waren: een aanhanger van de ideeën van de Noorse terrorist Anders Breivik slaat toe in Nederland. Hoofdpersoon Sylvia wil zich niet door angst laten leiden. Recensent Gijs Korevaar interviewt het schrijversechtpaar. (16.15-16.30 uur)

Zondag 2 september

Locatie: Openbare Verlichting. Ebru Umar en Femke Sterken presenteren een nieuwe talkshow in het 'Libelle Nieuwscafé. Ze voeren 'een prettig gesprek' met onder anderen Tomas Ross over zijn nieuwe thriller 'Onze vrouw in Tripoli'. (12.00-12.45 uur)

Locatie: Gashouder 1. Ze zijn niet allemaal te kwader trouw, de bankbestuurders en hun onderdanen in 'Struikelbank' van Sybren Kalkman. Als registeraccountant kent Kalkman de wereld van beleggingsproducten en lonkend kapitaal van binnenuit. Zijn thriller over een denkbeeldige grote bank in Nederland benadert de werkelijkheid. (12.30-12.45 uur)

Locatie: Zuiveringshal 1. Gesprek met het schrijversduo Britta Böhler en Rodney Bolt (Britta Bolt) over hun thriller 'Heldhaftig' met de stad Amsterdam als decor. (13.00-13.20 uur)

Locatie: Zuiveringshal 2. In de nieuwe thriller Verdieping X van Kim Moelands raken tientallen jongeren bewusteloos in een Utrechtse discotheek. Politieagente Vicky Hoogendoorn ondekt dat er een partydrug in het spel is. En de dader lijkt ook in het ziekenhuis actief. (14.00-14.15 uur)

Locatie: Zuiveringshal 2. In 'Hellekind', het nieuwe boek van tweevoudig Gouden Strop-winnaar Bram Dehouck, weet een huisarts dat zijn eigen zoon een gevaar wordt voor zijn omgeving. Als vader neemt hij een gruwelijk besluit. (14.30-14.45 uur)

Locatie: Zuiveringshal 2. In een hechte familiekring pleegt een moeder zelfmoord. De gruweldaad wordt gevolgd door de komst van een onbekende die iets te vereffenen heeft. Met 'Bodemloos' voegt Loes den Hollander een nieuw drama toe aan haar al lange reeks thrillers. (15.00-15.15 uur)

Locatie: Zuiveringshal 2. In 'Zeemansbruid' van Judith Visser raakt de jonge rechercheur Ursula Klein tot over haar oren betrokken in de zaak van een maniakale moordenaar die naakte, misbruikte lijken van vrouwen op straat achterlaat. Psychologische thriller die choqueert, aldus de uitgever. (15.30-15.45 uur)

Locatie: MC Grote Studio. Hij wordt wel de 'godfather' van de Nederlandse psychologische thriller genoemd. De ijzingwekkende intriges, de razend knappe plots: veel thrillerschrijvers kunnen nog iets leren van René Appel. Zijn 25-jarig schrijverschap viert hij heel gewoon met een nieuwe titel, 'Retourtje Hato'. (16.15-16.45 uur)

(Bron: CPNB)

Geen opmerkingen: