23 augustus 2012

Gesignaleerd 157 (nieuws, 2012)

vers van het mes!

FERDINAND VON SCHIRACH - DE ZAAK COLLINI

Bij uitgeverij De Arbeiderspers verschijnt dinsdag 28 augustus de roman 'De zaak Collini' van de Duitse strafpleiter Ferdinand von Schirach. Hierin heeft de schrijver, kleinzoon van de prominente nazi Baldur von Schirach, zijn familiegeschiedenis proberen te verwerken.

Vierendertig jaar heeft de Italiaan Fabrizio Collini als monteur bij Mercedes-Benz gewerkt. Onopvallend en correct. Tot hij in een Berlijns luxehotel een oude man vermoordt. Zonder reden, zo lijkt het.

De jonge advocaat Caspar Leinen krijgt de verdediging toegewezen. Wat op het eerste gezicht een veelbelovende carrièrekans lijkt, verandert in een nachtmerrie als hij hoort wie het slachtoffer is. De dode, een vooraanstaand Duits industrieel, is de grootvader van zijn beste vriend. In Leinens herinnering een vriendelijke, zachtaardige man.

Leinen probeert de daad te begrijpen. Tevergeefs, want Collini bekent weliswaar de moord, maar over zijn motief zwijgt hij. En zo moet Leinen een man verdediging die niet verdedigd wil worden.

Ferdinand von Schirach (München, 1964) werkt sinds 1994 als strafadvocaat in Berlijn. Tot zijn cliënten behoren vele prominenten, industriëlen en leden van de onderwereld. Zijn debuut 'Misdaden' en de opvolger 'Schuld' zijn lovend besproken. Eerder vertelde hij in de media over de totstandkoming van 'De zaak Collini'.

Ferdinand von Schirach - De zaak Collini. Vertaling: Hans Driessen en Marion Hardoar. Uitgeverij De Arbeiderspers, 152 pag., € 17,95. ISBN: 978 90 295 8497 5.

Geen opmerkingen: