07 augustus 2012

Populariteitspoll (nieuws, 2012)

DICK BRUNA HEEFT STERKERE REPUTATIE DAN SASKIA NOORT

Dick Bruna
Tekenaar en schrijver Dick Bruna is de meest gewaardeerde persoon van de Nederlandse boekensector. De ontwerper van Nijntje heeft een sterkere reputatie dan bestsellerschrijvers als Saskia Noort en Kluun. Hoewel Dick Bruna al op leeftijd is, blijven jong en oud hem op handen dragen. De 84-jarige bedenker van Nijntje wordt op de ranglijst van meest gewaardeerde personen van de boekensector gevolgd door nummer twee en drie Jan Terlouw en Carry Slee. Dit blijkt uit een tweejaarlijks merkenonderzoek door Hendrik Beerda Brand Consultancy onder 1250 Nederlanders.

Het merendeel van de schrijvers heeft in de afgelopen twee jaar een sterker imago gekregen. De grootste stijgers onder hen zijn Esther Verhoef (+56%) en Simone van der Vlugt (+43%). Alleen de populariteit van oud-politicus Jan Terlouw en die van Arnon Grunberg daalde.

De lijst met schrijvers en tekenaars met het sterkste imago:

1. Dick Bruna
2. Jan Terlouw
3. Carry Slee
4. Maarten 't Hart
5. Kluun
6. Heleen van Royen
7. Saskia Noort
8. Jan Kruis
9. Adriaan van Dis
10. Yvonne Keuls
11. Paul van Loon
12. Renate Dorrestein
13. Ronald Giphart
14. Tessa de Loo
15. Remco Campert
16. Connie Palmen
17. Joost Zwagerman
18. Simone van der Vlugt
19. Arnon Grunberg
20. Esther Verhoef
21. Peter van Straaten
22. Arthur Japin

De Gouden Griffel is de bekendste boekenprijs, blijkt uit het onderzoek. Daarna volgen de P.C. Hooftprijs, de AKO Literatuurprijs, de NS Publieksprijs, de Libris Literatuurprijs en de Gouden Strop. Qua evenementen komt de Maand van het Spannende Boek op de vierde plaats. Het populairst is de Kinderboekenweek, gevolgd door de Boekenweek en het Boekenbal.

1 opmerking:

Lyanne zei

Wat leuk om dit te zien! Had ik eerlijk gezegd totaal niet verwacht, maar wel erg leuk. :)