18 augustus 2012

Geen commentaar (nieuws, 2012)

Van Rijn doet een Vermeertje
Suzanne Vermeer leek jarenlang de ongenaakbare koning(in) van de vakantiethriller. De in juni 2011 overleden schrijver Paul Goeken, die het 'merk' Suzanne Vermeer had bedacht, schreef de ene bestseller na de andere. Ruim één miljoen vakantiethrillers zijn van zijn/haar hand inmiddels verkocht. En na de dood van Goeken besloot uitgeverij A.W. Bruna het concept nog even uit te melken. De jongste 'Vermeer' is geschreven door een - nog onbekende - ghostwriter.

Maar aan Vermeers stoelpoten wordt verwoed gezaagd. En degene die de zaag hanteert, gaat door het leven als Linda van Rijn (foto). De laatste heeft deze week drie titels in de Bestseller 60, één meer dan Vermeer. Het zijn verhalen over een zonvakantie die in een nachtmerrie eindigt, over een echtpaar dat op een camping zijn huwelijk probeert te redden en over de verdwijning van een echtgenoot op Curaçao.

Linda van Rijn, het is net zo'n übergewone naam als Suzanne Vermeer. Wie haar curriculum vitae op haar website tot zich neemt, leest dat Van Rijn in 1974 in Harmelen is geboren. Ze studeerde Literatuurwetenschappen waarna ze in de reisbranche ging werken. Eerst in het buitenland als reisleidster op diverse toeristische locaties en tegenwoordig als interimmanager voor een grote toeristische organisatie. Ze schreef altijd al verhalen, maar had niet het plan om echt auteur te worden. 'Dat veranderde na het lezen van Cruise van Suzanne Vermeer', staat er op haar website. Van Rijn heeft in ieder geval dus één overeenkomst met Vermeer, die ook gids was. Althans, dat laatste beweerde Vermeer (lees: Goeken) destijds in interviews per e-mail.

Maar misschien hebben de twee auteurs nog iets gemeen: een pseudoniem bijvoorbeeld. Het heeft er alle schijn van dat ook Linda van Rijn een nom de plume is, een verzinsel van een uitgever die ook een melkkoe à la Vermeer in huis wil hebben. Wie haar tweets bijvoorbeeld analyseert, kan concluderen dat er niets persoonlijks tussen zit. Ze doet oproepen om de kortingsbon die in de LINDA zit te gebruiken, plaatst foto's die zo uit vakantiebrochures zijn geplukt en vermeldt er dan bij dat het witte strand haar werkplek is en houdt nauwkeurig haar posities in de Bestseller 60 bij.

De Spanningsblog vermoedt dat de dame op de foto gewoon een model is. Haar portret is in ieder geval van een fotosite geplukt met als onderschrift Portrait of woman looking at laptop computer sitting on sofa at home, smiling. Van Rijns boeken worden evenals die van Vermeer naar alle waarschijnlijkheid volgepend door een broodschrijver. De reactie van Marc van Gisbergen van uitgeverij Marmer op de eenvoudige vraag of Linda van Rijn een pseudoniem is, is veel- zo niet alleszeggend: 'Geen commentaar.'

Update 20 augustus: Van Gisbergen stuurde op 20 augustus toch nog een reactie via Twitter: 'Linda van Rijn (zoals de naam al suggereert is ze een vrouw) wilde vanwege het conflicterende met haar andere werkzaamheden anoniem blijven.'

Geen opmerkingen: