HET JAAR ZONDER ZOMER
In Noorwegen is Anders Breivik (33) vandaag veroordeeld tot de maximale gevangenisstraf van 21 jaar, voor de twee aanslagen die hij op 22 juli 2011 pleegde. Als hij na die 21 jaar nog steeds als een gevaar voor de samenleving wordt gezien, kan zijn straf telkens met vijf jaar verlengd worden. Bovendien is Breivik, tegen de wens van het Openbaar Ministerie in, toerekeningsvatbaar verklaard. Breivik hoorde het oordeel van de rechtbank grijnzend aan.
Bij de aanslagen vielen 77 doden: 8 in het regeringscentrum van Oslo en 69 op het eiland Utøya, waar de jongerenafdeling van de Noorse Arbeiderspartij een zomerkamp hield.
Ook de Noorse auteur en antropologe Erika Fatland was vandaag bij de uitspraak. Zij zal het proces verwerken in haar boek 'Het jaar zonder zomer', dat 30 november bij uitgeverij De Geus zal verschijnen. 'Het jaar zonder zomer' is het eerste werk over de aanslagen in Noorwegen dat in Nederland uitkomt en behandelt zowel de maatschappelijke impact als de individuele gevolgen.
Fatland zoekt overlevenden, slachtoffers en nabestaanden op en praat met hen over deze wrede onheilsdag. De verhalen vormen een reis door een land dat plotseling en onverwacht geconfronteerd werd met de grootste nationale crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Fatland volgde de nasleep van deze terroristische actie op de voet en dook in het verleden en karakter van Breivik. Hoe verhouden zijn idealen zich tot het rechts-extremisme in Europa?
Erika Fatland (Noorwegen, 1983) is een veelzijdig wonder. Ze spreekt zeven talen, studeerde en werkte in verschillende landen en schreef artikelen voor kranten en tijdschriften. Fatland verbleef lange tijd in Beslan, Noord-Ossetië, en interviewde daar slachtoffers en nabestaanden van de gijzeling in 2004. Dit resulteerde in het boek 'Engelbewaarder van Beslan', dat in september 2012 zal verschijnen, eveneens bij De Geus.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten