08 oktober 2018

Plaats delict (nieuws, 2018)

Winnares Fintro Literatuurprijs debuteert bij AngèleDe Belgische bank Fintro lanceerde vorig jaar de Prix Fintro Ecritures Noires, een literaire onderscheiding voor het beste boek van een Franstalige misdaadschrijver. Uit de inzendingen van vijf finalisten koos de jury in september 2017 Ring Est van Isabelle Corlier als de beste. Eerder verscheen dit boek bij de Waalse uitgeverij Ed. Ker, vanaf 10 oktober brengt uitgeverij Angèle de Nederlandse vertaling Ring Oost op de markt.
De centrale vraag in Corliers misdaadroman is: wat gebeurt er wanneer kleine machthebbers met een grote verantwoordelijkheid besluiten het rechte pad te verlaten en de verkeerde afslag te nemen?


Een parkeerplaats op Ring Oost, het deel van de Grote Ring rond Brussel dat het grote Zoniënwoud doormidden knipt, wordt op een novemberavond een plaats delict wanneer bankdirecteur Nadir Abennaïm er met ingeslagen schedel wordt gevonden.


Onderzoeksrechter Aubry Dabancourt, weduwnaar en vader van een babydochter, heeft meer dan een gewoon belang bij het aansturen van het onderzoek en geeft de jonge hoofdinspecteur Zakaria Bouhlal de leiding over het onderzoek. Bouhlal komt terecht in een steeds dichter gesponnen web van misleiding en manipulatie.

Isabelle Corlier (1977) is afkomstig uit Namen maar woont al twintig jaar in de Belgische hoofdstad. Volgens haar Waalse uitgever heeft ze 'een speciale genegenheid voor de loden hemel, de natte kasseien, de bonte mensen en de bizarre taal van haar geboorteland'. Met het winnen van de Fintro-prijs kreeg Corlier de garantie dat haar boek zou worden gepubliceerd en gedistribueerd.

Geen opmerkingen: