26 oktober 2018

Rijk entertainment (nieuws, 2018)


Henning Mankell postuum geëerd met International DaggerDrie jaar na zijn dood is de Zweedse thrillerschrijver Henning Mankell postuum lof toegezwaaid door de Britse Crime Writers' Assocation (CWA). Op een bijeenkomst in Londen werd Mankell de International Dagger toegekend voor zijn thriller After the Fire (Zweedse laarzen in Nederlandse vertaling), dat pas vorig jaar in het Engels verscheen.

De Amerikaanse bestsellerauteur Michael Connelly nam tijdens het galadiner de prestigieuze oeuvreprijs, de Diamond Dagger, in ontvangst. Eerder ging deze onderscheiding naar thrillerfenomenen als P.D. James, John le Carré, Ruth Rendell en Lee Child.

Wereldwijd heeft Connelly meer dan zestig miljoen boeken verkocht. Hij is de schepper van onvergetelijke karakters als de LAPD-rechercheur Harry Bosch en de strafadvocaat Mickey Haller. Zijn boeken zijn bewerkt voor televisie en film. Zo werd zijn thriller Blood Work uit 1998 verfilmd door Clint Eastwood, die er ook de hoofdrol in speelde. En Mickey Haller werd vertolkt door Matthew McConaughey in de film The Lincoln Lawyer uit 2011.

CWA-president Martin Edwards prees Connelly de hemel in. Hij zei dat Connelly met zijn werk vele lezers, tv-kijkers en bioscoopbezoekers heeft voorzien van 'rijk entertainment'. Ook stak hij de loftrompet over Connelly's fraaie personages en pakkende verhaallijnen. 

Steve Cavanagh ontving de Gold Dagger voor misdaadroman van het jaar voor zijn boek The Liar. De Ian Fleming Steel Dagger voor beste thriller ging naar Attica Locke, die Bluebird schreef. Dit boek focust op raciale spanningen in het zuiden van de Verenigde Staten. Debutant Melissa Scrivner Love won met haar thriller Lola, over bendeoorlogen in Californië, de John Creasey (New Blood) Dagger. De Historical Dagger award ging naar Roy Clements, die met Nucleus een spionageroman schreef die zich afspeelt in 1939.

Bron: The Guardian

Geen opmerkingen: