09 oktober 2018

Gesignaleerd 446 (nieuws, 2018)

Rudy Soetewey - SalamiInbraak, Moord, Vrienden, 2017, Getuigen. Als het om boektitels gaat, heeft de Vlaamse misdaadschrijver Rudy Soetewey doorgaans aan één woord genoeg. In de eenvoud toont zich de meester. Ook zijn nieuwste thriller, die bij uitgeverij Vrijdag verschijnt, heeft een korte, krachtige en ditmaal hartige kop: Salami.


Help, mijn man is een klusser, zou ook een aardige titel zijn geweest. Want in Salami staat een beginnend klusjesman centraal, namelijk Bart Colenbunders. Wanneer hij het voorstel krijgt om een uit een laboratorium ‘gestolen’ sensationele uitvinding terug te vinden, lijkt hem dit een eenvoudige, lucratieve opdracht. De dievegge is namelijk bekend, de opdrachtgever een multinational en de beloning mag er zijn.

Dat er maar één staal van bestaat, lijkt geen probleem – tot blijkt dat het in een salami verwerkt is. Tijdens de speurtocht naar de verdwenen worst duiken al snel andere geïnteresseerde partijen op, en wordt duidelijk dat de uitvinding een bedreiging vormt voor de mensheid. Maar niet zoals iedereen zich voorstelt.

Rudy Soetewey werd in 1955 geboren in Wilrijk, maar woont al meer dan twintig jaar in Edegem. Hij werkt al zijn hele werkzame leven in het onderwijs. Zijn eerste boek Bedrieglijke eenvoud publiceerde hij in 1992. In datzelfde jaar schreef hij ook het toneelstuk Bizar bezoek, dat een jaar later werd uitgevoerd.

Soetewey heeft inmiddels tien boeken en bijna evenveel toneelstukken op zijn naam staan. De thriller Inbraak werd genomineerd voor de Hercule Poirotprijs 2001, de Schaduwprijs 2002 en De Gouden strop 2002. Moord uit 2007 werd genomineerd voor de Gouden Strop 2007 en voor de Hercule Poirotprijs 2007. Vrienden (2009) werd genomineerd voor de Hercule Poirotprijs 2009. En Getuigen (2011) belandde op de shortlist van De Diamanten Kogel 2011 en won de Hercule Poirotprijs 2011.

Geen opmerkingen: