11 oktober 2018

En dan graag hier een krabbel (nieuws, 2018)

Jac. Toes vindt onderdak in ZwitserlandMisdaadschrijver Jac. Toes, eind jaren 90 winnaar van de Gouden Strop met zijn hardloopthriller Fotofinish, zoekt zijn heil in het land van de kaasfondue en het bankgeheim. De auteur uit Oosterbeek tekende gisteren op de Frankfurter Buchmesse een contract met het Zwitserse Unionsverlag voor de levering van een thriller.

Dat deed Toes overigens samen met de Duitse schrijver Thomas Hoeps, sinds 2004 zijn partner in crime. Met hem schreef Toes de trilogie Kunst zonder Genade, Het Leugenarchief en Hoogste bod, waarmee ze diverse nominaties voor literaire prijzen in de wacht sleepten. Ook stelde het duo een bundel smokkelverhalen samen, getiteld Over de grens, geschreven door Nederlandse en Duitse auteurs.

Sinds 2016 werkt Jac. Toes als rechtbankverslaggever voor De Gelderlander met als specialisatie zaken die door de politierechter worden behandeld.

De nieuwe thriller van het koppel Toes-Hoeps verschijnt in het seizoen 2019/2020. Dat het boek dan pas op de markt komt, is wat vreemd omdat het al geschreven is. 'We hebben een kant-en-klaar manuscript ingeleverd', aldus Toes op Facebook. De schrijver voegt er later in een mail aan toe: 'Dat het boek pas in 2020 zou kunnen verschijnen heeft twee redenen: ten eerste de veel langere productietijd in Duitstalige landen en de vertaling (van de Nederlandse delen) moet eerst nog plaatsvinden. Desondanks is het waarschijnlijker dat de roman volgend jaar verschijnt dan in 2020. De uitgever wilde in ieder geval de vrijheid hebben ons in een evenwichtig samengestelde ‘worp’ op de markt te brengen.'

Toes en Hoeps hebben ook aan de Nederlandse lezer gedacht. 'We zijn via ons Duitse Agentur Kossack al in verregaande staat van onderhandeling met een Nederlandse uitgever die de vertaling in 2019 op de markt wil brengen.'

Het nieuwe project van het Nederlands-Duitse duo betreft een politieke thriller die zich in het huidige Berlijn en tijdens de roerige jaren 80 in Amsterdam afspeelt. Op de foto van links naar rechts: Thomas Hoeps, uitgever Lucien Leitess van Unionsverlag en Jac. Toes.

Geen opmerkingen: