20 oktober 2018

Gesignaleerd 448 (nieuws, 2018)

John Grisham - Het oordeel



Bij uitgeverij A.W. Bruna verschijnt komende week een nieuwe legal thriller van bestsellerauteur John Grisham: Het oordeel. Bijzonder is dat de schrijver teruggrijpt naar een gebeurtenis die zich een jaar of zeventig geleden afspeelt.

Grisham keert terug naar zijn core business: de legal thriller. Hoofdpersoon is Pete Banning, een van de meest geliefde inwoners van Clanton, Mississippi. Banning is oorlogsheld, patriarch van een invloedrijke familie, herenboer, vader, goede buur en trouw lid van de Methodistische Kerk.

Maar op een ochtend in 1946 staat hij vroeg op, rijdt naar het stadje, loopt de kerk binnen en schiet kalmpjes zijn vriend, de dominee Dexter Bell, dood. En alsof dat niet schokkend genoeg is: het enige wat Pete erover wil zeggen – tegen de sheriff, tegen zijn advocaat, tegen de rechter, tegen zijn familie en vrienden, en tegen de inwoners van Clanton – is ‘Ik heb niks te vertellen.’ Hij is niet bang voor de dood en bereid zijn motief mee het graf in te nemen.

Elk nieuw boek van Grisham wordt door zijn uitgever bestempeld als 'zijn meest schokkende' of 'zijn meest aangrijpende'. Bij Het oordeel is dat niet anders. 'John Grisham neemt ons mee op een ongelooflijke reis van het Amerikaanse Zuiden ten tijde van de rassenscheiding van Jim Crow', aldus de uitgever. Voor degene die niet direct weten wat met Jim Crow bedoeld wordt: De Jim Crow-wetten zijn rassenscheidingswetten die vanaf het eind van de negentiende eeuw werden ingevoerd en pas in 1964 onwettig werden met de invoering van de Civil Rights Act.

Volgens de uitgever maakt Grisham ook een uitstapje naar de jungle van de Filipijnen tijdens de Tweede Wereldoorlog, een krankzinnigengesticht vol geheimen en naar de rechtszaal van Clanton, waar een wanhopige advocaat er alles aan doet om zijn cliënt te redden.

John Grisham, geboren in 1955, Jonesbore, Arkansas, is de auteur van bijna 30 thrillers en romans, waarvan er vele werden verfilmd. Hij is de afgelopen decennia uitgegroeid tot een van de succesvolste thrillerschrijvers aller tijden. In zowel zijn boeken als in zijn eigen leven voert hij strijd tegen onrecht en trekt hij zich het lot aan van diegenen in de samenleving die er alleen voor staan of niet de middelen hebben om voor zichzelf op te komen. Grisham is maatschappelijk zeer betrokken, zo zette hij zich in 2005 in voor de slachtoffers van Hurricane Katrina.

John Grisham werd geboren als tweede kind in een gezin van vijf kinderen. Zijn vader werkte in de bouw en zijn moeder was huisvrouw. Na zijn studie rechten aan de University of Mississippi, werkte Grisham bijna tien jaar lang als jurist, waarbij hij zich specialiseerde in strafrechtelijke zaken en letselschadeclaims. In 1983 werd hij gekozen tot lid van het Huis van Afgevaardigden van de staat Mississippi, een functie die hij tot 1990 bekleedde. Als thrillerschrijver debuteerde hij in 1988 met De jury, maar het was zijn tweede boek Advocaat van de duivel waarmee hij definitief zijn naam vestigde als de koning van de juridische thriller.

John Grisham begon zijn carrière als schrijver toen hij op een dag in de rechtbank het schokkende relaas hoorde van een 12-jarig meisje dat was verkracht. Het zette hem aan tot het schrijven van een thriller waarin hij beschreef wat er gebeurd zou zijn als de vader van het meisje de verkrachters had vermoord.

Drie jaar lang stond Grisham elke ochtend om vijf uur op om enkele uren te kunnen schrijven voordat hij naar zijn werk ging. Zijn eerste manuscript werd afgewezen door 28 uitgevers, maar uiteindelijk werd het in juni 1988 door een kleine uitgeverij gekocht en uitgegeven in een bescheiden oplage van 5.000 exemplaren.

Sinds de publicatie van De jury heeft Grisham elk jaar een thriller geschreven, die stuk voor stuk bestsellers werden. Over de hele wereld zijn er op het ogenblik meer dan 225 miljoen exemplaren van zijn boeken verkocht, in 29 talen. Negen titels zijn verfilmd.

Geen opmerkingen: