18 oktober 2018

Nalatenschap (nieuws, 2018)

Ex van Elmore Leonard wil geld zien



De ex-echtgenote van de in 2013 overleden Elmore Leonard daagt de zoon, de stichting en het bedrijf van de Amerikaanse thrillerauteur voor de rechter. Ze beschuldigt hen van het in het geheim verkopen van diens archief. Volgens haar is ze daardoor een fors bedrag misgelopen.

Elmore Leonard en zijn derde vrouw Christine Kent scheidden in december 2012. Acht maanden later stierf de schrijver op 87-jarige leeftijd. Leonard, de favoriete auteur van Gouden Strop-winnaar Elvin Post, publiceerde tientallen thrillers waarvan vele zijn verfilmd of bewerkt tot televisieseries. Zijn vermogen werd geschat op vele miljoenen.

Wat Christine Kent steekt is dat 150 archiefdozen vol manuscripten, ongepubliceerde verhalen en ander materiaal dat gelieerd is aan de schrijver, zijn verkocht aan de universiteit van South Carolina voor een bedrag van een kleine miljoen euro. Volgens documenten die zijn ingediend bij de rechtbank van Oakland County heeft Kent krachtens de echtscheidingsconvenant recht op ruim 21 procent van de opbrengsten van verkocht materiaal dat tot de literaire nalatenschap van Leonard kan worden gerekend.

Volgens Christine Kent is zij nooit geïnformeerd over de verkoop van het materiaal. Ze verdenkt Leonards zoon Peter ervan dat het archiefmateriaal in augustus 2013, de maand dat de schrijver stierf, in het geheim is overgeheveld naar de Elmore Leonard Jr. Trust. Kents advocaat meldt dat zijn cliënte van de verkoop op de hoogte raakte, toen ze erover las op internet.

Volgens advocaat Gerald Cavalier van Peter Leonard is Kents claim ongegrond. 'We zullen binnen drie weken op haar dagvaarding antwoorden', aldus de raadsman tegen Detroit News. 'We verwachten dat de rechter haar claim zal afwijzen.'

Bron: Detroit News

Geen opmerkingen: