10 oktober 2018

Na Appie en Saskia (nieuws, 2018)

Meesterprijs gaat naar een GNM-auteurHet zou zo maar kunnen zijn dat de komende jaarvergadering van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM) volgende maand voor de verandering uitermate goed bezocht wordt. Want voorafgaand aan het aan de vergadering gekoppelde 'Mystery Dinner' wordt de Meesterprijs uitgereikt, zo laat GNM-voorzitter Peter Römer weten.


Volgens de statuten mag het Genootschap eens in de drie jaar de Meesterprijs toekennen aan een auteur om daarmee het belang van zijn/haar bijdrage aan het thrillergenre te onderstrepen. In 2003 was Appie Baantjer de eerste die met de prijs werd onderscheiden. Tien jaar later kreeg Saskia Noort de trofee uit handen van toenmalig voorzitter Wendela de Vos (foto).

'Aan wie de eer ten beurt valt, moet ik nog even voor mij houden, maar zal binnen enkele weken bekend worden gemaakt', aldus Peter Römer. Hij geeft wel een hint: de te bekronen auteur een van de 116 schrijvers is lid van het genootschap. 'Dus het afstrepen kan beginnen.' De niet-leden Simone van der Vlugt, Marion Pauw en Simon de Waal maken dus geen kans, leden als Charles den Tex, Marelle Boersma, Loes den Hollander en René Appel des te meer. Ook Tomas Ross is natuurlijk in de race, hoewel hij al eerder het erelidmaatschap van het GNM kreeg.

De uitreiking van de Meesterprijs is een publiek evenement en kan door familieleden en andere belangstellenden worden bijgewoond, aldus Römer. Vorig jaar liet de toen net aangetreden GNM-voorzitter weten dat de uitreiking van de prijs 'een aangelegenheid met allure' moet worden. Binnen het GNM-bestuur circuleert sinds een jaar een shortlist met kandidaten voor de eervolle prijs.

Geen opmerkingen: