28 oktober 2018

Kenmerkende tatoeages (nieuws, 2018)

Jos Pierreux wint Hercule Poirotprijs 2018



Met Niets erger dan spijt heeft Jos Pierreux vandaag de Hercule Poirotprijs 2018 gewonnen. De auteur kreeg de prijs voor de Beste Vlaamse misdaadroman van het jaar uitgereikt op de Boekenbeurs in Antwerpen. Aan de prijs, die voor de eenentwintigste keer werd toegekend, is een bedrag van 5.000 euro verbonden. Pierreux kreeg ook een 'gepersonaliseerde' Mont-Blanc-pen.

Pierreux was samen met Kevin Valgaeren de enige kanshebber op de prijs. De overige drie genomineerden gingen al eerder met de award aan de haal: Toni Coppers (in 2014), Jan Van Der Cruysse (2016) en Bob Van Laerhoven (2007) en er geldt nu eenmaal een ongeschreven wetmatigheid bij de Hercule Poirotprijs die bepaalt dat geen enkele auteur opnieuw deze Vlaamse thrillerprijs kan winnen.

De jury koos de winnaar uit de Vlaamse misdaadromans die verschenen na 1 oktober 2017 en voor 1 september van dit jaar. De genomineerde romans waren: De jongen in het graf van Toni Coppers, Niets erger dan spijt van Jos Pierreux, Bling Bling 3 van Jan Van der Cruysse, Dossier Feuerhand van Bob Van Laerhoven en Blackwell van Kevin Valgaeren. Jos Pierreux werd al drie keer genomineerd voor de prijs, maar kon hem nog nooit in de wacht slepen.

In Niets erger dan spijt heerst terreurdreiging niveau 3 in heel België. In Knokke worden twee tienermeisjes verkracht. Hun aanrander heeft kenmerkende tatoeages. Inspecteur Luk Borré bijt zich in het onderzoek vast. Dan wordt er een aanslag gepleegd op zijn leven: wie wil zich op de speurder wreken en waarom?

Als mama Borré in het ziekenhuis belandt, heeft zij maar één wens. Haar zoon wordt geacht ervoor te zorgen dat die ingewilligd wordt. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

'Een ingenieuze plot, een strak volgehouden klacht tegen het establishment en een opmerkelijke stijlbeheersing”, luidde het oordeel van de jury over het winnende boek. De publieksprijs was voor Toni Coppers’ De jongen in het graf, dat afgelopen week ook al de LangZullenWeLezen-trofee voor spannende boeken won. En de Fred Braeckmanprijs voor beste spannende debuut ging naar De boekenmoordenaar van Maja Wolny.

Geen opmerkingen: