Winnen van Gouden Strop betaalt zich (nog) niet uit
Nog dezelfde avond dat Felix Weber de Gouden Strop won met zijn boek Tot stof kreeg de drukkerij van zijn uitgever opdracht een nieuwe oplage af te leveren. Maar de bekroning met de thrillerprijs zien we een week later niet terug in de Bestseller60.
Esther Verhoef vertelde vorige week in het programma RTL Late Night aan Humberto Tan dat haar boek Lieve mama na het winnen van de Gouden Strop weer in de bestsellerlijst te vinden was. Dat klopt, aldus de factcheckers van De Spanningsblog. Sterker nog, haar thriller stipte toen nog even de toptien aan. |En: het boek staat deze week opnieuw in de CPNB-lijst en telt sinds het verschijnen in 2015 nu al 64 Bestseller60-noteringen.
Hoe anders vergaat het Felix Weber, de winnaar van de Strop van 2017. Zijn Tot stof komt - een week na de weinig glamoureuze uitreiking - niet in de Bestseller60 voor. Wat niet is, kan wellicht nog komen, maar Weber (pseudoniem van Gauke Andriesse) zal zich het minimale effect van zijn eerste Gouden Strop nog wel herinneren. Toen Andriesse nog onder eigen naam publiceerde, won hij in 2011 de Gouden Strop met De handen van Kalman Teller. Dat boek haalde nimmer de CPNB-hitparade.
Andriesse is overigens niet de enige laureaat die dit overkomt. Kent u Jo Claes nog? Deze Vlaming mocht in 2015 de prijs in ontvangst nemen voor zijn thriller De mythe van Methusalem. U raadt het al: geen notering in de Bestseller60. Donald Nolet, die een jaar eerder zowel de Schaduwprijs als de Gouden Strop won, scoorde wel, zij het bescheiden. Zijn winnende boek, Versleuteld, stond vier weken in de Bestseller60, de hoogste positie was 22.
Dat we nu middenin de Spannende Boeken Weken zitten, merk je overigens wel. De dorst, de nieuwste thriller van het Noorse schrijfkanon Jo Nesbø, komt binnen op nummer 1 van de Bestseller 60. Naast het boek van Nesbø staan er nog zeker vijftien andere spannende boeken in de hitparade.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten