14 juni 2017

Judas is populair (nieuws, 2017)

Hollandse thriller gewild in bibliotheek


De Nederlandse misdaadschrijvers mogen dan en masse klagen dat ze er niet toe doen, in de bibliotheken zijn ze wel de bom. Van de zestig meest  uitgeleende spannende boeken zijn 35 titels oorspronkelijk Nederlandstalig. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting CPNB.

Vooral de vrouwelijke auteurs zijn populair. Loes den Hollander staat met 8 titels in de lijst, Linda van Rijn (pseudoniem van een broodschrijver, we moeten maar aannemen dat deze auteur een vrouw is) volgt met 5 boeken. En ook Saskia Noort (3), Marion Pauw (2), Esther Verhoef (2) en Simone van der Vlugt (2) hebben hoge notities. Noorts Huidpijn werd overigens het meest uitgeleend. Het vrouwelijke pseudoniem Suzanne Vermeer (destijds bedacht door thrillerschrijver Paul Goeken) is na Loes den Hollander het meest populair in de lijst.

Het boek Judas van Astrid Holleeder, dat in 2016 door uitgeverij Lebowski via een uitgekiende pr-campagne op de markt is gebracht, is de bestverkochte titel in de Top 60 van Bestverkochte Spannende Boeken, die elk jaar in juni wordt geopenbaard. Judas was al het bestverkochte boek in de CPNB Top 100 over 2016. Op de tweede plaats staat Huidpijn van Saskia Noort en Karin Slaughter volgt op 3 met Verborgen.

Uitgeverijen boeken volgens de CPNB succes met oorspronkelijk Nederlandstalige thrillers. Van de zestig titels zijn er 22 van Hollandse bodem. Vorig jaar waren dat er vijftien.

Het spannende boek doet het goed, in ieder geval niet zo slecht als een paar jaar geleden. De omzet van Nederlandstalige spannende boeken (in print) nam vorig jaar met 10 procent toe, de afzet met 11 procent. Inclusief de verkoop van e-books in dit genre stegen de verkochte exemplaren zelfs met 13 procent. Een derde van alle verkochte e-books is een spannend boek.

Bron: CPNB

Geen opmerkingen: