07 juni 2017

Achttal (nieuws, 2017)

'Zijn bloedige plan' is VN Thriller van het Jaar


'Een genre-overstijgend en onvergetelijk 19de-eeuws rechtbankdrama' is verkozen tot Thriller van het jaar van het tijdschrift Vrij Nederland. Het gaat om Zijn bloedige plan van Graeme Macrae Burnett.

Van de honderden nieuwe spannende boeken in de 38ste Detective & Thriller Gids kregen er acht vijf sterren. Daarvan waren er twee van Nederlandse bodem, een zeldzaamheid. Frederik Baas, pseudoniem van auteur Jan van Mersbergen, kreeg de maximale score voor zijn 'klein en mooi geschreven' eerste thriller Dagboek uit de rivier. Ook Gouden Strop-winnaar Roel Janssen blies de jury, onder leiding van oud-politicus en schrijver Boris O. Dittrich, omver. Zijn thriller Alles verloren werd bestempeld als 'een groots en ambitieus verhaal' over de Europese vluchtelingencrisis en de opkomst van populistisch rechts.

De overige vijfsterrenthrillers zijn Ragdoll van Daniel Cole, Tijden van duisternis van Tony Schumacher, Kleine zwarte leugens van Sharon Bolton en de al eerder genoemde Zijn bloedige plan van Graeme Macrae Burnett.

Eén schrijver krijgt twee vijfsterrentitels achter zijn naam. Het is de Zweed Anders Roslund die met zijn inmiddels overleden schrijfkompaan Börge Hellström de thriller Drie minuten componeerde. En Bloedbroers dat Roslund samen met collega Stefan Thunberg schreef, werd door de jury eveneens bekroond.

De scherpe analyse van misdaad en schuldvraag in de negentiende eeuw die Macrae Burnett in Zijn bloedige plan ventileert, deed de jury denken aan series als Making a Murderer, maar ook aan Trump en zijn 'alternative facts'. 'Dit is een boek dat we ons volgend jaar nog herinneren', aldus de jury.

De VN D&T Gids met daarin 618 beoordeelde thrillers ligt vanaf donderdag 8 juni in de winkel.

Bron: VN

Geen opmerkingen: