29 juni 2017

Opofferingen (nieuws, 2017)


Rechterhand Scientology-baas kiest nu voor het thrillerpadJarenlang was Mariette Lindstein de rechterhand van Scientologyleider David Miscavige. Na 27 jaar lid te zijn geweest en in de hoogste regionen van de beweging te hebben gewerkt, ontsnapte ze op dramatische wijze. Ze besloot haar ervaringen te gebruiken als inspiratie voor een thrillertrilogie.

De sekte is het begin van deze trilogie, die van uitgeverij A.W. Bruna het stempel 'uiterst verslavend' kreeg. Van de eerste twee delen werden ruim 100.000 exemplaren verkocht en De sekte verdrong Het meisje in de trein van Paula Hawkins (ook al een A.W. Bruna-titel) van de eerste plaats in de Zweedse bestsellerlijst.

Vorig jaar won Lindstein met het eerste deel de Crimetime Specsavers Award voor het beste thrillerdebuut. Ondertussen zijn de rechten aan nog negen andere landen verkocht. Lindsteins debuut verschijnt op 12 september.


Het verhaal: Op een klein eiland aan de Zweedse kust heeft zich een newagebeweging gesetteld. De charismatische leider, Franz Oswald, heeft de doctrine ViaTerra ontwikkeld, die een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefent op beroemdheden en vooraanstaande politici.

Sofia Bauman, net afgestudeerd aan de universiteit, raakt gefascineerd door de leer van ViaTerra en het inspirerende levensverhaal van Oswald. Ze weet nog niet goed wat ze met haar leven wil, maar is gecharmeerd van Oswald en accepteert de baan die hij haar aanbiedt.

Algauw ontdekt ze welke enorme opofferingen er van haar verwacht worden. En wanneer de idyllische zomer ten einde komt en een ondoordringbare mist het eiland opslokt, vraagt ze zich af of ViaTerra wel zo’n nobele beweging is als ze aanvankelijk dacht. Ook ontdekt ze dat er een groot verschil is tussen het publieke imago van Oswald en zijn daadwerkelijke intenties.

Echter, er lijkt geen weg terug naar haar voormalige leven. Want niemand heeft ViaTerra ooit kunnen verlaten...

Mariette Lindstein (1958) groeide op in Halmstad, Zweden. Op 19-jarige leeftijd raakte ze betrokken bij de Scientologybeweging. Ze klom razendsnel op in de gelederen en werkte uiteindelijk meer dan 20 jaar op het hoogste niveau, direct onder de omstreden leider David Miscavige. In 2004 slaagde ze erin te ontsnappen. Mariette woont tegenwoordig weer in Zweden met haar man Dan Koon, eveneens een schrijver en voormalig Scientologylid.

Geen opmerkingen: