08 juni 2008

Gebroken belofte (nieuws, 2008)

UITGEVER SLEEPT DOCHTER MAFFIABAAS VOOR DE RECHTER

Victoria Gotti
De dochter van de Amerikaanse maffiabaas John Gotti alias de Teflon Don wordt door haar uitgever aangeklaagd omdat ze haar belofte niet is nagekomen een boek te schrijven over haar vaders criminele carrière.

In een aanklacht die vrijdag in New York werd ingediend, wijst uitgeverij HarperCollins met de beschuldigende vinger naar Victoria Gotti. Zij heeft nog steeds niet de 40.000 euro aan voorschot terugbetaald voor een boek dat aanvankelijk in november 2005 zou verschijnen.

Gotti meldde de uitgever in september 2007 dat zij het contract wilde ontbinden, maar HarperCollins zegt het voorschotbedrag nog retour te moeten krijgen.

John Gotti maakte carrière binnen de gelederen van de misdadigersfamilie Gambino, een van de vijf New Yorkse maffiaorganisaties, als baas van de afdeling luchthavenberovingen. Na bewezen diensten aan de familie en zichzelf, waaronder de liquidatie van zijn hoogste baas, werd hij het nieuwe opperhoofd, met een coverfoto op Time magazine als beloning.

Hij wist vele veroordelingen wegens misdrijven te ontlopen, vandaar zijn bijnaam Teflon (oftewel de anti-aanbaklaag in pannen). In 1992 werd hij veroordeeld tot levenslang. In 2002 overleed John Gotti op 61-jarige leeftijd aan keelkanker.

Victoria Gotti heeft details uit haar eigen persoonlijk leven openbaar gemaakt via de tv-serie Growing Up Gotti, die vanaf 2005 op de Amerikaanse tv te zien was. De reeks werd snel van de buis gehaald vanwege lage kijkcijfers en de kritiek dat de serie het maffiabestaan zou verheerlijken. Gotti, die al een succesvolle carrière als romanschrijfster en columnist had, voordat haar vader overleed, zou nu eerst een ander boekcontract willen sluiten, voordat ze het voorschot aan HarperCollins terugbetaalt.

(Bron: The Guardian)

Geen opmerkingen: