James Bond is geen gladde held meer
(Door Mieske van Eck)
James Bond heeft zijn schepper ruimschoots overleefd en in roem overtroffen. Slechts veertien boeken schreef Ian Fleming (1908-1964) tussen 1953 en 1964 over de Britse spion. Maar geheim agent 007 is sindsdien pennen en filmmakers in beweging blijven houden.
Meer dan twintig films zijn aan Bond gewijd en verscheidene schrijvers hebben de succesvolle reeks rond 007 voortgezet, onder wie Kingsley Amis (één boek), John Gardner (zestien boeken) en Raymond Benson (zes boeken). En dan zijn er nog de romans van Charlie Higson over Bond in zijn tienerjaren.
Sebastian Faulks heeft nu een nieuwe Bond geschreven ter ere van de honderdste geboortedag - op 28 mei - van Fleming. Faulks heeft geprobeerd te schrijven als Fleming zelf, maar voegt in Devil May Care wel wat toe.
Zo is Bond geen gladde teflonheld meer van wie alle vuil en slechtheid afglijdt. We vinden hem zelfs in Rome tijdens een gedwongen vakantie. De leiding van de Britse geheime dienst M16 heeft hem drie maanden verlof opgedrongen omdat er twijfels bestonden aan zijn geestelijk welzijn. Bond is blijkbaar onder de indruk, want hij laat zelfs even de alcohol staan. Maar boeven hebben nooit vakantie, laat staan gedwongen verlof. En dus moet Bond voortijdig weer aan de bak.
Faulks gaat verder waar Fleming in 1964 is gestopt. Zo loopt Bond in Londen tegen langharig tuig en drugs als marihuana en heroïne aan. Ook nu - midden in de Koude Oorlog - is niet minder dan de macht over de wereld de inzet van de strijd. Bond neemt het op tegen een kleurrijke machtswellusteling met een misvormde hand en een nog meer verwrongen geest. Natuurlijk laat het vrouwelijk schoon geen verstek gaan. Bond zou er bijna zijn spionnenbaan voor opgeven. Toch is Devil May Care' vooral een echte Bond, compleet met miss Moneypenny en M en met veel actie, moord, seks en humor.
Sebastian Faulks als Ian Fleming - Devil May Care. Vertaling Jan Smit. Uitgeverij Bruna. 240 pag.
(Bron: Brabants Dagblad)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten