24 juni 2008

True crime (nieuws, 2008)

'HIJ WAS DE KALMHEID ZELVE'

Een Macedonische journalist die gedetailleerde verhalen schreef over de moord op drie schoonmaaksters is maandag dood aangetroffen in zijn cel. Daar zat hij vast op verdenking de moorden zelf te hebben gepleegd.

De 56-jarige journalist Vlado Taneski was zondag gearresteerd na de publicatie van zijn verhalen over de moorden. De verhalen bevatten details die niet openbaar gemaakt zijn en volgens de politie alleen de dader kon weten.

Nadat de artikelen waren gepubliceerd begon de politie een onderzoek naar Taneski, een journalist met ruim twintig jaar ervaring. De politie pakte Taneski op, nadat zijn DNA een match had met sperma dat gevonden was op de lichamen van de slachtoffers. De drie vrouwen werden aangetroffen in nylon zakken die waren gedropt op diverse plaatsen in Kicevo, een bergdorp op 120 kilometer ten zuidwesten van de Macedonische hoofdstad Skopje.

Taneski werd maandag met zijn hoofd in een emmer water aangetroffen in zijn cel, die hij deelde met twee andere gedetineerden. Volgens de politie heeft Taneski vermoedelijk zelfmoord gepleegd.

Rechercheurs meldden dat er opmerkelijke overeenkomsten zijn met de drie slachtoffers - alle drie arme schoonmaakster met lage opleiding - en Taneski's moeder, met wie hij een gespannen relatie had. Bovendien kenden de slachtoffers zijn moeder.

Misdaadverslaggever Ognen Canvarevik die met Taneski voor de krant New Macedonia aan de verhalen over de moorden werkte, zei dat hij en zijn collega's op de krant gechoqueerd waren. ,,Hij was een vriendelijke en intelligente kerel, die heel normaal leek'', aldus Canvarevik. ,,Toen de politie me belde en zei 'jullie verslaggever is de moordenaar', kon ik nauwelijks mijn oren geloven.'' Volgens Canvarevik pleegde Taneski's vader zelfmoord in 1990. ,,Hij was de kalmheid zelve als we discussieerden over de moorden. Alle slachtoffers woonden dicht bij hem in de buurt.''

FICTIE
Het is niet de eerste keer dat een schrijver dan wel verslaggever betrokken raakte bij de moordzaken waar ze over schreven. Vorig jaar kreeg de Poolse misdaadauteur Krystian Bala vijfentwintig jaar gevangenisstraf voor zijn aandeel in de ontvoering, mishandeling van en moord op een man, een misdrijf dat hij gedetailleerd had beschreven in de uitstekend verkochte thriller 'Amok'. Het slachtoffer was een zakenman van wie Bala het vermoeden had dat hij een relatie had met zijn ex-vrouw.

In 2001 werd de zoon van schrijfster Errol Trzebinski vermoord op een soortgelijke wijze zoals zij die beschreef in haar boek 'The Life and Death of Lord Erroll'. Trzebinski is ervan overtuigd dat de moord een waarschuwing was tegen een onderzoek dat zij deed naar de geruchtmakende en nog steeds onopgeloste moord op Lord Erroll in Kenya in 1941.

Ook in fictie zijn dergelijke zaken te vinden. De plot van de film 'Basic Instinct' draait om een schrijfster, gespeeld door Sharon Stone, die verdacht is van een moord die overeenkomsten vertoont met een verhaallijn in een van haar boeken. En The Pillowman, een toneelstuk van Martin McDonagh uit 2003, draait om een schrijver van korte verhalen over kindermisbruik, die wordt gearresteerd wegens de moord op bizarre kindermoorden in zijn woonplaats, ook nu vanwege de gelijkenissen tussen zijn verhalen en de moordzaken.

(Bron: International Herald Tribune, The Guardian)

Geen opmerkingen: