20 juni 2008

Berichten vanuit de kelder (nieuws, 2008)

UITGEVERS STORTEN ZICH OP OOSTENRIJKSE INCESTZAAK

Niets is uitgevers heilig. Ook niet het drama rond Josef Fritzl, de man uit het Oostenrijkse Amstetten, die zijn dochter Elisabeth sinds haar elfde misbruikte en zeven kinderen bij haar verwekte. Elisabeth en drie van haar kinderen werden jarenlang opgesloten in een kelder onder Fritzls woning.

Uitgeverij HarperCollins betaalde een bedrag van zes cijfers voor de komma als voorschot aan de journalisten Stefanie Marsh en Bojan Pancevski. Het duo werkt aan een boek over de affaire dat in april 2009 op de markt moet komen.

Uitgeverij John Blake brengt begin augustus 'House of Horrors' op de markt, geschreven door Nigel Cawthorne. Volgens hoofdredacteur Michelle Signore van de uitgeverij gaat het om een diepgravend verhaal. ,,De schrijver is in Oostenrijk geweest en hij heeft veel verklaringen uit eerste hand opgetekend. Hij gunt de lezer een blik in de psychologische aspecten van het gebeurde.''

Signore is er stellig van overtuigd dat veel mensen zijn geïnteresseerd in het verhaal, 'omdat het ons voorstellingsvermogen te buiten gaat'. ,,Mensen zijn met afschuw vervuld, maar zij willen ook begrijpen wat er is gebeurd.''

Uitgever Carole Tonkinson van HarperCollins laat weten dat haar schrijvers de lezer 'een uniek perspectief' op deze affaire zullen bieden. Pancevski is correspondent Oost-Europa voor de Times en was de eerste Engelstalige verslaggever die over het drama in Amstetten schreef. Marsh schrijft eveneens voor de Times.

,,In het boek komt ter sprake hoe het drama heeft kunnen gebeuren. De auteurs hebben aangegeven dat zij er een 'true crime'-boek van zullen maken. Het zal een volledig en aangrijpend verslag zijn, dat voyeurisme en clichés uit de weg gaat.'' Volgens Tonkinson zullen de twee journalisten leden van de familie Fritzl interviewen.

(Bron: theBookseller.com)

Geen opmerkingen: