16 juni 2008

Kwaad daglicht (nieuws, 2008)

KERKEN IN ROME DICHT VOOR VERFILMING DAN BROWN-THRILLER

Het vicariaat (pauselijk bestuurscollege) van Rome verleent de Amerikaanse regisseur Ron Howard geen toestemming om opnames te maken in de kerken Santa Maria del Popolo en Santa Maria della Vittoria. De twee kerken spelen een belangrijke rol in het boek 'Angels and Demons' ('Het Bernini Mysterie' van Dan Brown dat Howard verfilmt.

Howard is dezer dagen met zijn set neergestreken in Rome op de Piazza della Rotonda en de Piazza del Popolo. Maar de kerken die deels onder het beheer staan van de Staat en de Kerk mag hij niet in. De film moet in mei 2009 in première gaan. Net als in 'De Da Vinci Code' is de hoofdrol weggelegd voor Tom Hanks als professor Robert Langdon.

De producent had een vergunning om in de twee kerken te draaien alleen neergelegd bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Maar nog voor de wereldlijke instanties tot een besluit waren gekomen, heeft het vicariaat van Rome de procedure al geblokkeerd met een negatief oordeel.

Het vicariaat wil geen kerken ter beschikking stellen voor een op fantasie gebaseerde film 'die het algemeen religieuze gevoel verstoort zoals dat bij 'De Da Vinci Code' is gebeurd', zegt don Marco Fibbi, van het vicariaat van Rome. Het Vaticaan steunt het besluit van het vicariaat. ,,Dan Brown heeft het evangelie verdraaid om het geloof in een kwaad daglicht te stellen'', zegt aartsbisschop Velasio De Paolis in dagblad La Stampa. Het zou volgens hem onverteerbaar zijn als ,,op zijn blasfemische romans gebaseerde leugenachtige films, de kerken in filmsets zouden veranderen'', zegt de Vaticaanse 'minister van Economische Zaken'.

De productie moet nu uitwijken naar andere plaatsen zoals de Reggia di Caserta (koninklijk paleis). Daarnaast zal men in de studio's van Los Angeles wat nog ontbreekt aan scènes moeten nabouwen.

(Bron: www.katholieknederland.nl)

Geen opmerkingen: