03 juni 2008

Zijn derde (nieuws, 2008)

OPNIEUW GOUDEN STROP VOOR 'GEDOODVERFDE' CHARLES DEN TEX

De Gouden Strop, de jaarlijkse prijs van 10.000 euro voor het beste Nederlandstalige spannende boek, is wederom naar Charles den Tex gegaan, nu voor zijn boek 'CEL'. Den Tex kreeg de prijs dinsdagavond in de Melkweg in Amsterdam overhandigd uit handen van de Amerikaanse thrillerschrijfster Karin Slaughter, auteur van het geschenkboekje voor de Maand van het Spannende Boek.

,,Een geheel volgens de regels van de kunst gecomponeerde politieroman'', stelt de jury over 'CEL'. ,,Een volbloed thriller, meeslepend en actueel, grappig, indringend en vooral heel spannend.''
Den Tex reageerde lichtelijk ontdaan op de vraag hoe hij het winnen van zijn derde Strop vond. ,,In de aanloop hadden veel mensen het me voorspeld.'' Dat vond hij niet prettig, bekende hij in een benauwde, volle zaal met collega-misdaadauteurs, uitgevers, recensenten en boekverkopers. ,,Ik voelde me gedoodverfd.''

In tegenstelling tot wat de jury beweerde, zei Den Tex later op de avond dat hij helemaal geen politieromans schrijft. ,,Dat moet je aan Simon de Waal overlaten. Die is daar veel beter in.'' Hij is 'bedrijfsthrillers' gaan schrijven omdat hij nu eenmaal die wereld kent en 'te lui' is om uitgebreid research te gaan doen.

'Selfmade' managementadviseur Charles den Tex (1952) is de auteur van acht thrillers waaronder 'Schijn van kans' en 'De macht van meneer Miller', respectievelijk in 2002 en 2005 bekroond met de Gouden Strop. Volgens juryvoorzitter Ad Scheepbouwer was de jury bijna eenstemmig in haar keuze voor Den Tex. De andere genomineerden waren Simon de Waal, Lieneke Dijkzeul, Simone van der Vlugt en het duo Jac. Toes en Thomas Hoeps.

In 'CEL' staat het fenomeen identiteitsfraude centraal. In de plaats Monster in het Westland zit Michael Bellicher, hoofdpersoon uit Den Tex' vorige thriller 'De macht van meneer Miller', alleen in een politiecel. De bedrijfsadviseur uit Amsterdam is opgepakt op verdenking van doorrijden na een ongeluk met dodelijke afloop, dat enkele maanden eerder had plaatsgevonden. Maar op die dag vertoefde Bellicher elders.

Als Bellicher er ook van verdacht wordt een ramkraak bij een juwelierszaak te hebben gezet met een auto die op zijn naam stond en hij voor miljoenen eigenaar is geworden van een huis in Monster met een paar half vergane kassen eromheen, wordt hem duidelijk dat er met zijn personalia is gerotzooid. Iemand heeft zijn identiteit geroofd.

Bij zijn zoektocht naar degenen die met zijn identiteit frauderen, krijgt Bellicher hulp van bodyguard Richard. De twee - en soms ook Bellicher alleen - komen in de meest hachelijke situaties terecht. Bellicher ontdekt dat de identiteitsfraude onderdeel is van een groter geheel, waar extremisten, fundamentalisten en inlichtingendiensten om de hoek komen kijken.

'CEL' is het negende boek van Charles den Tex (1952). De schrijver is geboren in Australië, maar hij kwam als kind van zeven naar Nederland. Hij studeerde in Londen, werkte in Parijs en vestigde zich in Nederland als tekstschrijver en bedrijfsadviseur. Zijn eerste boek, Dump, schreef hij in 1995. Het debuut werd meteen genomineerd voor de Gouden Strop.

Den Tex is de tweede misdaadauteur die drie keer de Gouden Strop heeft gewonnen. Eerder ging Tomas Ross hem voor (1987, 1997 2003). De prijs werd in 1986 in het leven geroepen.

Geen opmerkingen: